A magyar bankárok vihetik haza arányaiban a legtöbb pénzt Európában

A magyar bankrendszer a legkevésbé hatékony egész Európában.

A Jobbik képviselője emlékeztet, hogy a tavalyi évben Magyarországon a bankszektor 456 milliárdos profitot termelt, míg idén, az első negyedéves adatok szerint már 175 milliárd forintnyi nyereséget könyvelt el.

A jelentésből kiderül, hogy hazánkban a legmagasabb a személyi ráfordítások aránya a szektorban, azaz arányaiban a magyar bankárok vihetik haza a legtöbb fizetést. A rendszer viszont a legkevésbé hatékony egész Európában.

Problémának jelöli meg, hogy az Orbán-kormány által bevezetett adókönnyítések miatt a bankok nincsenek rákényszerülve hatékonyságuk növelésére, a nem hatékony működésből eredő költségeket pedig a banki ügyfeleken realizált kamateredménnyel kompenzálják.

Annak érdekében, hogy a magas működési és a banki ügyfeleket terheő költségek csökkenjenek a Jobbik bevonná a bankszektort az arányos közteherviselésbe. Visszaállítaná a 0,53 százalékos bankadó mértéket az 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű bankok esetében és az Orbán-kormány által eltörölt a hitelintézeti járadékot is beszedné a hitelintézetektől.

Volner mondja: Orbán tömi a bankokat

Alig egy hónapja Volner János, a Jobbik alelnöke Volner mondja címmel vlogot indított a Facebook oldalán. Ezekben a videókban rendszeresen leplezi le a kormány sötét oldalát. Most épp arról beszélt, hogy az elmúlt években milyen módon változott a bankok adóterhelése.