Iránytű Intézet: A Fidesz elutasítottsága a legnagyobb

Másodlagos pártpreferenciákban a Jobbik áll a legjobban.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásban a megkédezettek 24 százaléka tartja a legellenszenvesebbnek a Fidesz-KDNP pártszövetséget, utána következik az MSZP 20 százalékos elutasítottsággal, majd a Demokratikus Koalíciót 14 százalékkal.

A Jobbikra csupán a megkérdezettek 13 százaléka nem szavazna semmiképpen, ha most vasárnap lennének a választások.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 34 százaléka az MSZP-t, 27 százaléka a DK-t, 16 százaléka pedig a Jobbikot utasítja el leginkább. A Jobbik bázisának fele a kormányzó pártszövettséget tartja a legellenszenvesebbnek, az MSZP-t 25, míg a DK-t 8 százalék.

A baloldali pártoknál a legerősebb a kormánypártok elutasítottsága. Az MSZP-szavazók között 68 százalékos, míg a DK-nál ez az arány 73 százalék. Ezzel szemben a Jobbikot az MSZP-t támogatók 26 százaléka, a Gyurcsány-párt híveinek mindössze 14 százaléka utasítja el teljesen.

A választók relatív többsége, 32 százaléka nem szavazna vagy nincs elsődleges pártpreferenciája.

Másodlagos pártpreferenciák tekintetében a Jobbik és az LMP állnak a legjobban, a legrosszabbul pedig az MSZP, a Fidesz-KDNP és a Momentum.

A kormánypártok szavazóinak 41 százaléka nem szavazna másik pártra, a Jobbiknál ez az arány 32 százalék.

Minden negyedik Fidesz-KDNP szavazó azonban a Jobbikot választaná másodsorban, míg a Jobbik szavazói közül csupán 17 százalék nevezte meg a kormánypártokat másodlagos preferenciaként.

Az MSZP elég rosszul áll, ugyanis szavazóbázis nem valami határozott. Csak 13 százalékuk kizárólagos MSZP-preferenciájú, többségük másik pártra is hajlandó lenne átszavazni. 33 százalékuk a DK-ra, 21 százalékuk az LMP-re, míg 6 százalékuk a Jobbikra is szívesen adná a voksát.