Egy baranyai falu teljes vezetése a vádlottak padján ücsörög

 

A lap a vádirat alapján azt írja: a megválasztott vezetők a község pénzén utaztak Horvátországba, eladták a kitermelt tűzifát és elosztották az árát, a réseket fiktív számlákkal tömték be.

Gilvánfa 2007-ben még az ország legszegényebb településének számított, 2008-ban viszont előreverekedte magát a második helyre. Azóta kikerült ugya a baranyai falu a top 5-ből, ám, hogy a helyzetet érzékeltessük: volt olyan hónap, hogy az egyetlen boltot 42 alkalommal fosztották ki.

Gilvánfa polgármestere, a helyettese és velük a komplett képviselő-testület, meg még két ember jövő kedden nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt, összesen 9 bűntett miatt ül a vádlottak padjára a Siklósi Járásbíróságon.

A vádirat szerint kétszer is előfordult, hogy az önkormányzat által lízingelt autóval a falu pénzén (2012-ben 200, 2013-ban 300 ezer forintot felvéve az önkormányzattól) Horvátországba utazott a települést irányító teljes képviselő-testület. Illetve 2013-ban már a hozzátartozók is bekerültek ebbe a szűk körbe - írja a portál.

Az ügyészség szerint a polgármester és a képviselők lenyúlták azt a mintegy 700 ezer forintot is, amely 2012-2013-ban a vizesárkokból kitermelt tűzifából befolyt. A bevételt a polgármester osztotta szét annak a vádlottnak a lakásán, aki a fát eladta. A polgármester és helyettese több alkalommal vett fel pénzt az önkormányzat pénztárából, a hiányt pedig fiktív szerződésekkel fedték le – tűzifát vettek papíron -, ebben két vállalkozó volt benne, köztük a fent már említett faelosztó ember.