"Jelenleg bármikor újraindítható a kötvények forgalmazása"

A kormánypártok ismét leszavazták a Jobbik alaptörvény-módosítóját, ami kizárná a letelepedési kötvények árusítását.

Szakács László kedden a parlamentben kérdezte meg a miniszterelnöktől, hogy miért volt szükség az offshore hátterű cégekre, miért nem árusíthatta az állam a kötvényeket.

Erre Orbán Viktor nem felelt, csak azt mondta, hogy a kötvények árusításának vége. És cinikusan megjegyezte, hogy gratulál, hiszen ez ellenzéki siker volt.

Na itt álljunk meg egy percre. Ezek szerint ugyebár a Fidesz magától nem vezette volna ki a kötvényeket, hiszen az busás bevételt hozott nekik. Továbbá nem értem, hogy miért egy MSZP-s politikusnak gratulál, mikor a kötvényárusítás megszüntetése jobbikos nyomás eredménye volt. Végül, ha állítólag átgondolták és ezért vezették ki, akkor miért nem szavazták meg már akkor a Jobbik által benyújtott alaptörvény-módosítást, miért tették kockára a magyarok biztonságát.

[video:https://youtu.be/MvWTLYYpCDo]

Staudt Gábor szerint a kormány kommunikációja kicsit szétesett, hiszen most Orbán Viktor azt állítja, hogy az ellenzék miatt szűnt meg az árusítás, télen még határozottan állították, hogy mindenképpen kivezették volna, mivel arra már nincsen szükség.

Azzal, hogy nem foglalták bele az Alaptörvénybe, 

"jelenleg bármikor újraindítható ezeknek a kötvényeknek a forgalmazása".

A képviselő elmondta, hogy az alaptörvény-módosítójukat, mely tartalmazza ezt a kitételt is másodszorra nyújtották be, és pont most szavazták le a kormánypártok a bizottsági szakaszban.

Staudt szerint nem meglepő, hogy Genfben a szakértők is a legkönnyebben megszerezhető kötvénynek nevezték a magyart, hiszen hiába van a négyes szűrő, a megadott egy hónap alatt nem lehet egy személyt megfelelően átvilágítani. Így következhetett be, hogy bűnözők is vásárolhattak a kötvényekből.

Amik most a konferencián elhangzottak, csak megerősítették azt amit az ügy kivizsgálására létrehozott parlamenti árnyékbizottság is hangoztatott korábban, hogy ez egy rossz konstrukció, amin csak a közvetítőcégek gazdagodtak, nem törénik meg a kellő átvilágítás, így kockáztatja a magyar emberek biztonságát, továbbá hiába függesztették fel az árusítást, azt bármikor feloldhatják egy egyszerű kormányrendelettel.

Most épp Kínának nyitunk kaput az Európai Unióra

Ahogy Magyarország az Európai Unió és Közép-Kelet-Európa kapuja Kína számára, úgy a 24 millió lakosú és a világ legnagyobb forgalmú kikötőjével rendelkező Sanghaj lehet Kína kapuja hazánk számára, hiszen kereskedelmi forgalmunk 40 százaléka már most Sanghajon keresztül bonyolódik - mondta az MTI tájékoztatása szerint Kövér László azon a megbeszélésen, amelyet Csin Csü-cuj (Jin Ju-cui) asszonnyal, a Sanghaji Népi Gyűlés elnökével és Hszü Kun-linnal (Xu Kunlin), Sanghaj polgármester-helyettesével folytatott a kínai nagyvárosban.