Az európai vezetők tényleg katonai nagyhatalommá tennék az EU-t

Trump látogatása óta az európai vezetők a védelmi politikák összehangolását sürgetik.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában közölte a európai politikus írását, ahol kijelenti, hogy bár az európai puha hatalom sikeres, megteremtette a békét és a stabilitást, de már nem elegendő.

Junker belátta, hogy a szabad és békés Európát nem volt elég megteremteni, de fenn is kell tartani valahogy, ezért a közösség megalapítása óta tervben lévő közös védelmi politikára most nagyobb hangsúlyt fektetne.

Elmondása szerint míg az Egyesült Államokban 30 fegyverrendszer van, addig az EU-ban 178, harckocsitípusból az USA eggyel is elboldogul, míg Európában 17 különböző típust használnak. Számításai szerint a védelmi-biztonsági együttműködés hiánya évente 25-100 milliárd eurós összeget emészt fel.

Az Európai Bizottság ezért tett javaslatot az Európai Védelmi Alap létrehozására, ami ösztönözné az együttműködést a közös kutatásokban, fejlesztésekben a védelmi rendszerek és technológiák beszerzésében. Ez persze nem venné ki a tagállamok kezéből az önálló védelmi politikát.

Az Európai Bizottság elnöke szerint pénzért nem lehet igazi európai biztonsági és védelmi uniót vásárolni, ahhoz politikai akarat és ambíció szükséges.

"A NATO-val folytatott együttműködésünk mindazonáltal már nem használható meggyőző alibiként az önálló európai erőfeszítésekkel szembeni érvelés során. Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat."

Az európaiak háromnegyede támogatja a közös biztonság- és védelempolitikát, amit Donald Trump látogatása óta Angela Merkel is egyre jobban hangoztat. A NATO-csúcsot követően egy pártrendezvényen  jelentette ki, hogy 

"Európának saját kezébe kell vennie a sorsát", 

mert véget ért az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.