Német mintát másolna a kormány a panelbontásnál

Itt vannak a tervek.

A Miniszterelnökség az Indexnek küldött dokumentumban részletesebben ismerteti a panelrehabilitációs elképzeléseket. Az anyagot a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága dolgozta ki, már több mint egy éve készül.

Összeszedték, hogy hol vannak Magyarországon panelek, hányan laknak azokban, viszont a többi elképzelés csak ötlet szintjén merült fel (pl.: okosváros, közösségi tervezés, living lab), konkrét célok egyelőre nincsenek, ahogy határidők sem. A pilot projekt valószínűleg Hódmezővásárhelyen, a belvárosi tízemeletesek között lesz majd, ahogy arról Lázár János is beszélt. Erre tervpályázatot írnának ki, de egyelőre csak adatokat elemeznek, koncepció még nincs.

A német példa

A dokumentumban a nemzetközi példák közül legrészletesebben a német megoldásokkal foglalkoznak. Ott viszonylag ritkán bontottak vissza épületeket, de az energetikai felújítás, a zöld tető, a környezetjavítás elterjedt. Ha a bontás mellett döntöttek az elsősorban azért volt, mert az újraegyesítés után sokan elvándoroltak a kelet-német városokból.

A példák, amiket az elemzésben bemutatnak visszabontott épületeket ábrázolnak. Leinefelde-Worbis város Südstat kerületében ötemeletes, hosszú panelházakat vágtak szét, több kisebb kockaházat létrehozva. Cottbusban 12 emeletes panelek darabjaiból raktak össze kisebbeket. Ezeken kívül Amszterdam és Rimaszombat is a példák között található. A kormány célja ezekből egyértelműen látszik: nem csak a felújítás, de a bontás is a szándék.