Most megpróbálják kicsinálni Trumpot?

James Comey rárontott az elnökre, az ügyvéd tagad, Trump hallgat.

Lezajlott James Comey, a nagyjából egy hónapja kirúgott FBI-igazgató meghallgatása, akit egyes hírek szerint azért menesztett Trump, hogy elkerülje az orosz kapcsolatokat vizsgáló folyamatot. Lövészárok kezd kialakulni a felek között, egyelőre nem tudjuk, hogy ki mond igazat.

A hírszerzési bizottság három órán keresztül faggatta Comeyt, a tegnap nyilvánosságra hozott szövegrészeknél, miszerint Trump hűséget kért és a Michael Flynn volt tanácsadó elleni vizsgálat megszüntetését, több információ is elérhető.

A vita óta mindkét fél azt hiszi, hogy ő a győztes, holott valahol félúton lehet az igazság. A Flynn-ügynél nyilvánvalóvá vált, hogy vannak eddig nem ismert orosz szálak, bár az elnök szerint ez nem gond, a probléma ott kezdődik, hogy a volt tanácsadó ezt eltitkolta.

Comey vallomása

A volt FBI-igazgató eskü alatt vallott nagyon erős dolgokat. Elmondta, hogy mindent lejegyzetelt a találkozóik után, mert félt attól, hogy Trump később hazudni fog ezekről. Korábban Obamával és Bushsal is voltak találkozói, de náluk soha nem írta le a témákat. Az elnök korábban azzal fenyegette Comeyt, hogy hangfelvételei vannak ezekről a megbeszélésekről, a volt igazgató most azt üzente, hogy nyugodtan hozza őket nyilvánosságra.

„Oroszország beavatkozása az amerikai választásokba biztos és nyilvánvaló.”

Az egyik legerősebb mondat, Comey szerint hatalmas manipuláció zajlott. Trump szerinte hazudott és rágalmazta, ráadásul folyamatosan váltogatta a magyarázatokat, hogy miért rúgta ki őt. Először a Clinton-féle e-mail-botrány volt a leváltás eredője, később már az igazgató hibbantságára hivatkozott az elnök. Comey szerint az FBI a kormánytól mindig független, hiteles és erős lesz.

Trump ügyvédje tagad

Marc Kasowitz a meghallgatásra reagálva közölte, hogy az elnök soha nem kért lojalitást a volt igazgatótól. Trump magánügyvédje szerint a sajtóban is sok hamis információ jelent meg. Az sem igaz, hogy konkrétan az elnök ellen folyna vizsgálat az orosz beavatkozásról folyó nyomozás keretein belül.

Kasowitz kifejtette, hogy Donald Trump soha, semmilyen formában nem kérte a leváltott Comeytól, hogy függessze fel a Michael Flynn elleni vizsgálatot. Az is elképzelhető, hogy rágalmazás miatt pert indítanak a volt FBI-vezető ellen, mert felhatalmazás nélkül szivárogtat a beszélgetések részleteiről.