Miközben külügyminisztere a válság enyhítéséről beszélt, Trump nekifutásból belerúgott Katarba

A Fehér Ház Rózsakertjében megtartott sajtókonferenciánaz elnök röviden szólt az Öböl menti válságról is. A nyilatkozatban - miközben percekkel korábban Rex Tillerson külügyminiszter a Katar körüli blokád enyhítésére szólított fel - Trump erőteljesen bírálta Katart. Mint fogalmazott: Katar "történelmileg mindig is" a terrorizmus támogatója volt "nagyon magas szinten", és szerinte eljött az idő, hogy felszólítsa az emírséget, "azonnal fejezze be a terrorizmus finanszírozását".

Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint elkövetkezett a "vég kezdete" a terrorizmus finanszírozásában. Szerinte ez éppen azon a rijádi csúcstalálkozón kezdődött el, amely

a dzsihadista terrorizmus legjelentősebb támogatójának számító Szaúd-Arábiában zajlott.

Trump Szalmán szaúdi uralkodót "barátjának" nevezte. Arról természetesen egy árva szót sem szólt, hogy "barátjának" futball válogatottja tegnapelőtt nem volt hajlandó megemlékezni a londoni terrortámadás áldozatairól.

A terrorizmusról szólva leszögezte: "egyetlen civilizált nemzet sem tűrheti el ezt az erőszakot és nem engedheti meg, hogy e gonosz ideológia elérje a partvidékét"

Néhány perccel korábban az amerikai külügyminiszter

pontosan az ellenkezőjéről beszélt.

Rex Tillerson arra szólította fel Szaúd-Arábiát, Egyiptomnak és az Egyesült Arab Emírségeket, hogy enyhítsenek a Katarra nehezedő nyomáson. 

Leszögezte: Katar elszigetelésének sok káros következménye van, egyebek között a humanitárius problémák és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmét érintő kedvezőtlen hatások. A katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légibázison ugyanis mintegy tízezer amerikai katona állomásozik, és innen indítanak légicsapásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. 

Tillerson hangsúlyozta:

az Egyesült Államok térségbeli érdekei is sérülnek a blokád miatt,

ezért elvárja, hogy a Perzsa-öböl menti államok azonnal tegyenek lépéseket az ott kialakult feszültség enyhítése érdekében.