Mától vízummentesen utazhatnak az ukrán állampolgárok az EU-ba

Azért annyira így sem egyszerű a beutazás. 

A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok

félévenként 90 napot tartózkodhatnak

az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A beutazás azonban így sem egyszerű. A határátlépéskor az utasnak

 - rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját.

 - Kérésre igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással

 - fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet

 - egészségügyi biztosítását

 - meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.
 
A vízummentesség mindazonáltal nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket. A szabad utazás azonban lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor otthon munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az adott EU-tagállamba.
 
A jelekből ítélve sok ukrán készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, mivel az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki.
 
Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A négy uniós tagállammal határos ukrajnai megyében azonban mindössze 12 határátkelőhely található. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint még további 19-re lenne szükség a zavartalan forgalom biztosításához.

A magyar hatóságok közlése szerint azonban egyelőre a mai napon nem volt tapasztalható érdemi forgalomnövekedés a határon. A www.police.hu oldalon olvasható adatok szerint a Magyarországra belépő személyautóknak hatvan percet kell várakozniuk Záhonynál.
 
Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének fontosságát jelzi, hogy vasárnap Kárpátaljára látogat Petro Porosenko ukrán elnök, aki Ungváron találkozik szlovák kollégájával, Andrej Kiskával, és a tervek szerint együtt lépik át jelképesen az európai uniós ukrán-szlovák határt.