Szerb csatlakozás: "hajmeresztő hazugságok" ellen lépne fel Morvai az EP-ben

"Ezek az állítások teljességgel ellentmondanak azoknak a tényeknek, amelyeket nemrégi délvidéki jogvédő monitorozó utunkon tapasztaltunk.

Jogfosztás és ígéretek Délvidéken

Mind a szerb jogszabályok, mind az európai normák alapján lehetővé kellene tenni az őshonos magyar nemzeti közösség számára (magyar) anyanyelvük használatát az igazságszolgáltatásban. Az Óbecsei Bíróságon a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő közös, délvidéki jogvédő-monitorozó útján ennek semmi jelét nem tapasztalták.

A délvidéki magyarok jogfosztottságáról több dokumentumfilmet illetve videót készítettünk. Lehetőség lenne arra, hogy e torz és hazug állításokat a magyar képviselők módosító indítványokkal változtassák meg - fogalmaz Morvai.

Ezidáig azonban - legnagyobb megdöbbenésemre - sem magyar, sem más európai parlamenti képviselő nem élt azzal a jogával, hogy e vonatkozásban módosító indítványt terjesszen elő a szöveg megváltoztatására. Sajnálatos módon nekem, mint Független képviselőnek a diszkriminatív Eljárási Szabályzat szerint nincs lehetőségem módosító indítvány benyújtására. Ezért fordultam az összes magyar képviselőtársamhoz levélben, arra kérve őket, hogy sürgősen pótolják a hiányosságot, és haladéktalanul terjesszenek álljanak ki az elszakított területen élő magyar testvéreinkért. (Megjegyzem: meggyőződésem szerint a magyar képviselőknek nem csak Délvidék, hanem minden magyar elszakított terület vonatkozásában sokkal harcosabban, határozottabban és gyakrabban kellene fellépnie az őshonos magyar közösség védelmében.) A képviselőtársaimnak megküldött levél tartalmazza a zentai rendőrkapitányságon rögzített dokumentumfilmünk hozzáférhetőségét, az Óbecsei Bíróságon rögzített felvételünk linkjét, valamint felszólalásomat, amelyben kifogásoltam, hogy a zentai városháza betiltotta az oda tervezett lakossági fórumomat. Kérem, hogy a képviselőtársaimnak írott levelet, valamint az abban is ismertetett fontos és tényszerű videofelvételeket minél többen osszák meg! Kérem továbbá, hogy haladéktalanul, lehetőleg még a mai, hétfői napon minden magyar honfitársam, aki felelősséget érez az elszakított területeken élő testvéreinkért, írjon levelet a magyar európai parlamenti képviselőknek, és szólítsa fel őket arra, hogy terjesszenek elő módosító indítványt a hazug szöveg megváltoztatására.

A magyar európai parlamenti képviselők elérhetősége itt található.

A magyar képviselőtársaimnak írott levelem itt olvasható.

Nagyon fontos, hogy pártpolitikai hovatartozásra tekintet nélkül fogjunk össze, és akadályozzuk meg ennek a gyalázatos szövegnek az elfogadását! Ismételten hangsúlyozom: nem követhetjük el ugyanazt a hibát, amit Románia esetében megtettünk: mindaddig meg kell vétóznunk Szerbia európai uniós csatlakozását, amíg az őshonos magyar nemzeti közösség  nem kap teljeskörű és valós autonómiát, valamint teljeskörű emberi jogokat!

Hálásan köszönöm a segítséget és együttműködést!"