Balesetveszélyes rendezvénytérre nem, a Garancsi-közelbe került futballklubnak igen

Így költi a város tartalékát a siófoki Fidesz.

Két és fél év alatt másodszor vétózott meg egy képviselő-testületi döntést Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere.

Pedig a „kényes ügyekben” rendre elsöprő többséggel találja szemben magát Lengyel, a város egykori rendőrkapitánya, aki 2014. októberében csaknem kétharmados fölénnyel győzte le a Siófokot húsz éven át vezető fideszes Balázs Árpádot. Az új képviselő-testület is fideszes többségű azonban. A polgármesterrel együtt tizenkét fős grémiumból heten fideszesek, de általában a kormánypártiakkal együtt szavaz a független Nagy Sándorné, valamint a két választás között érdemi tevékenységgel elő nemigen rukkoló Együtt Siófokért Egyesület színeiben a testületbe került Hamvas Péter is. Utóbbi, aki egyébként turisztikai szakember, a fideszes többség jóvoltából alpolgármester lehetett, majd a Siófokon tavaly ősszel kihelyezett tagozatot indító Gábor Dénes Főiskola helyi campusának igazgatói székébe is ő ülhetett.

– A fideszes vezetésű településeket is ugyanúgy érinti az önkormányzati jog- és hatáskörök fokozatos elvonása, az önkormányzatok présben vannak, az ellenzéki, vagy független polgármesterek által kisebbségben vezetett települések önkormányzatai végképp – így látja Lengyel Róbert, akit nemrég elnökül választott a Magyar Polgármesterek Közössége (MPK). – A polgármesteri vétónak is csak szimbolikus szerepe van, ezért nem éltem vele eddig kettőnél többször. Ilyenkor tizenöt napon belül újra kell tárgyalja a témát a képviselő-testület, de ekkor már nincs lehetőség újabb vétóra. Figyelemfelhívásnak jó, ha másra nem is a és jövőben is élni fogok vele, ha úgy vélem, hogy a képviselő-testület döntése ellentétes a város érdekeivel. A napokban egy újabb ilyen döntést hozott a Fidesz-frakció (mondhatom így, mert ezúttal csak ők heten szavazták meg, gyanítom, „felsőbb utasításra”), amikor 50 millió forint plusz áfa támogatást szavazott meg a helyi futballklubnak, ami húszmillióval több, mint amennyit eredetileg az idei költségvetésben terveztünk erre a célra. A fideszesek annak tudatában szavazták ezt meg, hogy a város tartalékkeretét ezzel 30 millió forintra apasztották és még az év fele sem telt el.

Kis kitérő: milyen ügyben is emelte első vétóját a siófoki polgármester? – A testületi többség szavazatával a város kénytelen volt 3,3 millió forint lelépési pénzt fizetni egy önkormányzati lakás bérlőjének, aki egyrészt tetemes hátralékot halmozott föl, másrészt nem is maga élt a lakásban, hanem a pereputtyát költöztette oda – így a városvezető. – A lakásban valójában élő személy többek szerint szavazókat szállított autójával a 2014. októberi választáson...

Térjünk ezek után vissza a második vétóhoz. – A tizenöt napon belülre összehívott újabb képviselő-testületi ülésen Orbánné Wald Marianna jobbikos képviselő módosító indítvánnyal élt: ha már egyszer mindenképpen apasztani akarja a helyi Fidesz a tartalékkeretet, akkor a húszmillió forintot ne a futballklubnak adja a város, hanem a hajókikötőnél lévő rendezvénytér sürgős rendbetételére fordítsa – így a polgármester.

Nagy port vert fel a városban, de a Facebook-on mindenképp: idén először nem a hajókikötőnél tartották a hagyományos szezonnyitót, hanem a város központjában, a víztoronynál. Készült ugyanis egy szakértői vélemény, miszerint a hajóállomás környéke alkalmatlan tömegrendezvényre, az áramvételezési hiányosságok miatt balesetveszélyes.

Ebből fakadt a jobbikos képviselőnő indítványa. – A fideszeseket ez a javaslat láthatóan rosszul érintette, Szajcz Adrián frakcióvezető a 2018-as költségvetésben javasolta szerepeltetni a tér rendbetételét, Mezőfi Józsefné pedig az asztalra csapva kelt ki magából; azt is javasolta, álljanak fel és vonuljanak ki, de erre végül nem került sor – folytatta Lengyel. – Csorba Ottó fideszes pénzügyi bizottsági elnök demagógiatablettát emlegetett. Kétségtelenül kínos lehetett nekik, hogy előbb a jobbikos képviselő indítványáról kellett voksolniuk, a rendezvénytér rendbetétele végül 2 igen voksot kapott, az enyémen kívül Orbánnéét. A futballklub támogatása kapcsán Potocskáné Kőrösi Anita főállású alpolgármester, a Jobbik helyi elnöke megkérdezte Csorbát, hogy – mivel a pénz reklámszerződés formájában kerül a klubhoz – milyen többlet ellenszolgáltatást biztosít a klub a városnak a pluszpénzért cserébe, ám a bizottsági elnök erre nem tudott konkrét választ adni, azt felelte: azt majd az új szerződésbe kell belefoglalni – utólag tehát, vagyis előbb a pénzt szavazták meg úgy, hogy fogalmuk sem volt, mire… Végül heten szavaztak igennel, két nem és két tartózkodás mellett, vagyis ezúttal a független Nagy Sándorné és Hamvas Péter alpolgármester sem nyomott „igen” gombot...

A siófoki városvezető amondó, nem tudja elképzelni, hogy „felsőbb utasítás” nélkül, a város érdekeinek szolgálatára felesküdött képviselő, amikor választani kell, jó lelkiismerettel inkább a futballklubnak szavaz meg támogatást, mintsem egy baleset- és életveszélyes rendezvényterület mielőbbi rendbetételére. – Az egyik fideszes azzal állt elő a megismételt ülésen: Keszthely városa több pénzt fordít a sportra, mint Siófok. Én csak annyit kérdeznék: Siófok idei költségvetését ki szavazta meg, netán egyedül a polgármester? Nem, egyhangú volt a voksolás. Ki kurtította meg éppen a sportra és áttételesen a turizmusra, nevezetesen a kultúrára, a rendezvényekre szánt keretet, talánazt is én? – kérdezte Lengyel Róbert. – A költségvetést előkészítő ülések egyikén a pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Csorba Ottó mondta, idézem: „Egyharmaddal lett csökkentve a tavalyi évhez képest a kézilabdában is és labdarúgásban is az utánpótlás-nevelésre fordítható összeg, illetve a szabadidős sportolásra lévő összeg meg lett felezve. Tehát a sport lesz az egyik szenvedő alany, a másik pedig a turisztikai rendezvények lesznek, melyek kevesebb önkormányzati támogatást fognak kapni”.

A polgármester szerint az idei költségvetés elfogadásakor konszenzus volt abban,hogy Siófokon most „nadrágszíjhúzós” esztendő jön. – A kulturális központ például kész lett volna feléleszteni a régen oly sikeres Aranykagyló folklórfesztivált, de annak a költségeit sem én húztam ki... Most meg előállnak ezzel a húszmilliós plusz futballtámogatással. Remélem, csak városi pletyka, hogy az áll a háttérben: a Videotont is tulajdonló Garancsi István készül átvenni az NB II-ben 14. helyen végzett siófoki klubot és a város felé bérleti díjból fennálló tartozását kívánja kiegyenlíteni a klub ebből a pluszpénzből, azért, hogy Garancsi úr „tisztán” vehesse át. Ha mégsem csak pletyka, azon sem lepődnék meg.

Ezért gondolom, hogy a fideszes hetek nem is szavazhattak máshogy, mint igennel. Ha valóban fölülről jött az ukáz nekik, az utasítás küldőjének azt üzenem: ne a siófoki adófizetők pénzével szórakozzon!