Több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Az orosz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron pedig félezer embert vettek őrizetbe.

Az RBK tévécsatorna korábban, a demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info civil szervezetre hivatkozva az orosz fővárosból legkevesebb 750, a Néva-parti nagyvárosból pedig mintegy 900 őrizetbe vételről számolt be. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

A moszkvai tüntetésen a fővárosi polgármesteri hivatal szerint mintegy 5 ezren, a szentpétervárin pedig a belügyi tárca szerint 3500-an vettek részt. Utóbbival kapcsolatban ellenzéki források 10-15 ezres számot közöltek.

Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij váratlanul a főváros központjába vitte át azt a tüntetést, amelyet korábban egy, a centrumtól távolabb eső területen engedélyeztek számára. A politikust még a megmozdulás kezdete előtt őrizetbe vették, követőit pedig a Tverszkaja utcán rohamrendőrök tartóztatták fel, sokakat elszállítottak közülük. 

 

Már őrizetbe is vették a moszkvai korrupcióellenes tüntetés szervezőjét

Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A megmozdulásra induló politikust otthonának lépcsőházában fogták el, s ezzel egy időben Moszkva belvárosában őrizetbe vettek több, a tüntetésre gyülekező aktivistát is.