A Jobbik normakontrollal él a Taigetosz-törvény ellen

Támogatják az LMP indítványát.

A Taigetosz-törvény néven elhíresült tervezetet két hete fogadta el az Országgyűlés. Ez a nehézséggel küzdő gyerekeket két csoportba osztja.

Az egyik csoport az úgynevezett múló problémákkal küzdő csoport, akiknél a teljesítményromlás valamilyen sokk hatására következik be.

A másik csoportba tartoznak az állandó állapotokkal küzdők, mint a fogytékosság, autizmus, diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás.

A kormány az első csoportot most kivenné a törvényből, azaz nem kaphatnának felmentést bizonyos tárgyakból. Ezt azzal indokolja, hogy reméli a diákok, a szülők és a pedagógusok így majd motiváltabbak lesznek a nehézségek leküzdésée. Ennek helyességét viszont semmilyen tanulmány vagy kutatás nem támasztja alá, azaz a kormány ismét önszántából kísérletezik a társadalmon.


Az LMP ezért normakontrollt kezdeményezett, aminek megvalósulásához a Jobbik biztosítani fogja a szükséges számú aláírást - mondta el Dúró Dóra. 

[video:https://youtu.be/EqgECLEsRzo]


Az ellenzéki politikus szakmailag hibásnak és emberileg kegyetlennek nevezte a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdő gyerekekre vonatkozó passzusokat, s szerinte azok nem akadályozzák meg a leszakadást.

Szerinte az iskola nem csupán a tudás átadására szolgáló intézmény, hanem egy alapvető szocializációs tér, ahol viselkedésmintákat is meg tudnak tanulni a gyermekek.

Értékelése szerint a speciális segítséget igénylő gyerekeknél nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyenlő bánásmód helyett egyéni bánásmódra van szükség.

A Fidesz ezzel azt üzeni, hogy nincs olyan BTM-es gyerek Magyarországon, akinek jót tenne a mentesítés.

A kormány bizalmatlan a szakemberekkel - vélekedett Dúró Dóra, kifejtve: ezt jelzi, hogy megszüntetik a mentesítésről szóló döntési lehetőséget.

A jobbikos politikus szerint a jogszabály az esélyegyenlőséget és a társadalmi felzárkózás alapelveivel is ellentétes, így az LMP beadványát ezekkel a szempontokkal is kiegészítenék.