A kormány a felelős az egészségügy állapotáért

A Jobbik sokkolónak tartja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megállapításait.

Lukács László György, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: bebizonyosodott, hogy nem lehet stadionokban meggyógyulni.

A jelentést idézve közölte: 32 ezer ember halála elkerülhető lenne, ha jól működne az egészségügy. A legszegényebbek harmada találkozik olyan kiadásokkal, amit nem tud megfizetni, továbbra is jelentős területi aránytalanságok vannak és nem jut elég forrás népegészségügyi célokra - sorolta, megjegyezve: szerinte az egészségügy miatt bukik majd meg a kormány.

Orbán Viktor miközben a harcait vívja valóban elhullanak a magyarok, csak nem a harcban, hanem egészségügyi és demográfiai okokból.

A politikus arról számolt be, hogy a Jobbik finanszírozási és strukturális reformot készít elő, s céljai között szerepel a népegészségügy újraépítése és a krónikus betegek gyógyszer-támogatási rendszerének átalakítása.

[video:https://youtu.be/-eGRhzGDK14]

A frakcióvezető-helyettest faggatták a Népszava értesüléséről, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyelőre nem talált olyan számlát a Jobbiknál, amely azt bizonyítaná, hogy a párt fizetett a "Ti dolgoztok...." plakátok kihelyezéséért.

Azt felelte: fenntartja párttársai korábbi állításait, a NAV eljárásával kapcsolatban pedig nem akar találgatásokba belemenni, mert nem veszt részt abban és nincs információja. Jelezte: nem az ő feladata, hogy ezzel foglalkozzon.

Megkérdezték arról is, hogy a Jobbik támogatja-e a külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló indítványt. Azt felelte: van pár módosító javaslatuk, amivel elfogadható lenne az, de várhatóan nem fogják megszavazni a törvényt.

Döbbenetes jelentés jött ki: 32 ezer magyar élete megmenthető lett volna, ha jobb az egészségügy

A portál az első magyar egészségügyi teljesítményértékelést elemezte, az átfogó jelentés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával, minisztériumi teamek munkájával készült. Magyarországon ez az első ilyen részletes értékelés, mely 76 indikátort használ a 2013-15 közötti időszak elemzésére.A jelentésből kiderül: - A lakosság egészségi állapota javuló tendenciát mutat, de hatalmasak az országon belüli különbségek.- Az EU-átlagot így sem érjük el, sőt, nőtt a lemaradásunk az EU-28 átlagától több kiemelkedő, súlyos terhet jelentő halálokban.