Vastag bőr a javából

Az érveket hiányolja a vitából a Fidesz-alelnök.

„Magyarországon a legritkább esetben érezni azt, hogy a vitázó felek érveket használnak” – mondta el tegnap Gulyás Gergely egy, a XXI. Század Intézet által szervezett kerekasztalbeszélgetésen.

Teljesen egyetértek az Országgyűlés és a Fidesz alelnökének szavaival, itt a tenyerem, mehet a pacsi. Ugyanakkor a kormánypárt egy vezető politikusának szájából ez a szomorkodás annyira hangzik hitelesen, mint ha az ’50-es évek elején Gerő Ernő azon kesergett volna, hogy sajnos nagyon sok embert kínoznak meg az Andrássy út 60-ban, és a Hortobágyra deportált kulákok száma is magas, ami elszomorító.

Ugyanis éppen Gulyás Gergely pártja, de kiváltképpen annak elnöke miatt nincs, nem alakulhat ki ma normális vita emberek között. A tavalyi politikai fiaskók láthatóan megroggyantották Orbán Viktort, aki ezután többek között Terry Blackkel egy követ fújva kezdte buzizni Vona Gábort, hű malelukjai pedig lelkesen követték ebben. Politikai érvelések helyét ezzel végérvényesen a legordenárébb hazug személyeskedés vette át a Fideszben. 

Gulyás Gergelyt egyébként egy felkészült politikusnak tartom, így feltételezem, maga is találkozott már a Habony Árpád által irányított média termékeivel, amelyeknek eszük ágában sincs érvekkel fárasztani az olvasókat, viszont a Mészáros Lőrinc tulajdonolta lapokkal együtt, eszeveszett módon tömik az emberek fejébe a legsötétebb bolsevik közéleti mérget: „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Ezért nincsen vita. Mert olyanokkal nem lehet vitázni, akiknek nem érveik vannak, hanem (szerintük) megkérdőjelezhetetlen kinyilatkoztatásaik, miszerint aki Orbán Viktor feltétlen híve, az magyar ember, mindenki más hazaáruló. 
Gulyás Gergely egyébként azt is mondta tegnap, hogy „a rendszerváltás új árkokat tett láthatóvá; véleményformáló értelmiség létezik, a szerepe azonban gyengült.” 

Igen, mert ti, kedves Gergely, a döbbenetes prosztóságotokkal lecseréltétek őket Mészáros Lőrincre, Andy Vajnára (és vele az ő aranyat falatozó Timikéjére), vagy éppen Fásy Ádámra, meg az ő mulatós cimboráira L.L. Juniortól Nótár Mary-ig. Ideig-óráig akár velük is hatalmon maradhattok. De végül az a politikai közösség kerül fölénybe, amelyik maga mögött tudhatja az alkotó, érvekkel vitázó, de főleg nem egy bizonyos embernek hűséget fogadó, hanem értékek mellett kiálló értelmiséget.