Katar tizenkét milliárd dollárért vásárol F-15-ösöket az Egyesült Államoktól

Jól bevásárolnak.

"A 12 milliárd dolláros üzletnek köszönhetően Katar csúcstechnológia birtokába jut, és szorosabb biztonsági együttműködés jön létre országaink között" - írta közleményében az amerikai védelmi minisztérium.

Mattis és Attijah az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette biztonsági kihívással indokolta a vásárlást. A védelmi miniszterek egyúttal hangsúlyozták a térségbeli feszültségek felszámolásának szükségességét annak érdekében, hogy az Öböl országai közös céljaik elérésére koncentrálhassanak.

A Pentagon nem közölt további részleteket az üzletről, de a Bloomberg amerikai hírügynökség szerint Katar az összegen 36 negyedik generációs F-15-ös vadászrepülőgépet vásárolt.

Katart több szomszédos ország - köztük az Egyesült Államok kiemelt térségbeli szövetségesének számító Szaúd-Arábia - a terrorizmus támogatásával vádolja. A hetekben kiéleződött a helyzet az Öböl térségében, és számos ország megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, sőt, egyesek a kis államba irányuló tengeri és légi közlekedést is leállították.

Bár Donald Trump amerikai elnök támogatásáról biztosította a Rijád által kezdeményezett elszigetelési politikát, több amerikai tisztségviselő túlzásnak tartja azt, és párbeszédre szólította fel a feleket.