Még mindig tart az elszámoltatás Törökországban: 23 katona kapott életfogytiglant

"Az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete", valamint "jogellenes fogvatartás" miatt ítélték el őket.

A hadsereg volt tagjait a törvényszék "az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete", valamint "jogellenes fogvatartás" bűncselekményekben találta bűnösnek, míg két katonát felmentett - közölte az Anadolu török hírügynökség.

Az elítéltek között volt Muhsin Kutsi Baris ezredes, az elnöki gárda egyik volt parancsnoka is. Őt azzal vádolták, hogy a hatalomátvételi kísérlet estéjén Fahri Kasirga elnökségi főtitkárt egy mentőautóba kényszerítette, majd az akinci légitámaszpontra vitte. Ankara szerint erről a bázisról szervezték ugyanis a puccsot Recep Tayyip Erdogan államfő ellen.

A dpa német hírügynökség szerint ez az első ítélet, amely Ankarában született a megkísérelt államcsíny résztvevői ellen. Törökországban jelenleg számos hasonló per folyik, a fő eljárásban 221 ember ellen emeltek vádat, köztük több mint kéttucat tábornok is van. Szintén vádat emeltek a puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen amerikai száműzetésben élő hitszónok ellen, aki viszont határozottan tagadja, hogy bármi köze volna a történtekhez.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérletet követően rendkívüli állapotot vezetett be az országban és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.