Országos egyeztetés a diszkriminatív Munka Törvénykönyvről és az igazságtalan sztrájktörvényről

"Életet lehelünk a leépült ágazati párbeszédbizottságokba".

A jobbikos országgyűlési képviselő emlékeztetett, a Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoport a parlamenti ülésezés szünete alatt sem rekeszti be a szakszervezetekkel való egyeztetéseket. Ennek nyitányaként Ander Balázs a mintegy tízezer dolgozót képviselő Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével, dr. Szilágyi Józseffel folytatott konstruktív megbeszélést.

A hazai szakszervezeti lefedettség a 2001-es szintről mostanra a felére, mindössze 9 százalékra zuhant, szemben az egyes valóban jóléti Skandináv államokban megfigyelhető 80 százalékkal. A munkafelügyelet rendszerét leépítették, így nem csoda, hogy a bejelentett munkahelyi balesetek száma a Fidesz kormányzata alatt bő egyharmaddal, évi 17.000-ről 23.000 fölé nőtt. A Fidesz-kormány a munkaerőpiaci rugalmasság szlogenjét kiforgatva csapott szét a szakszervezeti jogosítványok között, és a dolgozói érdekvédelem egyik legerősebb fundamentumának, a sztrájkjognak az újraszabályozásával csaknem ellehetetlenítette a jogszerű munkabeszüntetés lehetőségét is.

Ander Balázs hangsúlyozta, a Jobbik a nép pártján állva hisz abban, hogy a politikai pártoktól független szakszervezeteknek, a munkavállalói érdekek könyörtelen képviselőivé kell válniuk Magyarországon.

"Hatékony érdekvédelem híján tovább nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, ezért az érdekképviseletek megerősítése össznemzeti érdek, amely nem tűr halasztást!"

Ahogy az a közleményben is szerepel, a Jobbik-kormány prioritásként fogja kezelni ezt a kiszolgáltatottságot.

"Életet lehelünk a leépült ágazati párbeszédbizottságokba. A szakszervezetek költségvetési forrásokkal megtámogatott jogkört kapnak ahhoz, hogy munkaügyi ellenőrzési szerepet tölthessenek be. Forrásokat biztosítunk a párbeszédi intézményrendszer infrastruktúrájának, szakértői hálózatának működtetésére. Támogatni fogjuk, hogy az érdekképviseletek állami feladatokat vállaljanak fel a dolgozói átképzések, egyéni fejlesztések területén."

Ander Balázs azonban a legfontosabb lépésként azt jelölte meg, hogy azonnali országos egyeztetést kezdeményez a legerősebb ellenzéki párt az érdekvédelmi szervezetekkel a Munka Törvénykönyvének munkavállalókat sújtó diszkriminatív előírásainak, valamint az sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatáról.

Mint ismert, emellett a Jobbik útjára indította a béruniós polgári kezdeményezést, melynek célja, hogy az Európai Unióban érvényesüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért elve - ezzel is elősegítve a Kelet-Közép Európa béreinek felzárkóztatását.