Nagyot trükközhet a Fidesz, de a Jobbik „a Holdról is vissza fog térni szavazni”

Aki nem jön vissza szavazni, az "egy az egyben csicskájává válik az Orbán kormánynak".

Volner János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jobbikos képviselők "akár a Holdról is vissza fognak térni", hogy szavazhassanak és megakadályozzák a jogszabály elfogadását. Kérte, hogy egyetlen ellenzéki képviselő se fontolgassa a távolmaradást, mert azzal "egy az egyben csicskájává válik az Orbán kormánynak".

A plakáttörvény fontosabb a kormánynak, mint a betelepítések elleni védelem

Amikor tavaly novemberben a Jobbik azért nem szavazta meg Orbán Viktor betelepítés elleni alaptörvény-módosítását, mert bele akarta vonni a gazdag migránsok betelepítését is tiltó rendelkezést, a Fidesz nem csak hazaárulózni kezdte a legnagyobb ellenzéki pártot, hanem a miniszterelnök közölte azt is, hogy „nincs pótvizsga" a haza védelmében.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Fidesz megijedt a Jobbik óriásplakátjainak sikerétől, ezért elképesztő "bolseviktempót" próbál diktálni és minden eszközzel korlátozni akarja ezeknek a plakátoknak a terjesztését. Hozzátette, hogy ha elfogadnák azt a "bizarr" és alá nem támasztható feltételezést, hogy a Jobbiknak milliárdos kampányra futotta, akkor azt is el kell fogadni, hogy ezeknek a plakátoknak a tömeges megrongálása súlyos, kiemelten büntetendő bűncselekmény.

A "Fidesz irányítása alatt álló rendőrség" viszont eközben nem teszi a dolgát, nem intézkedik a plakáttolvajokkal szemben – mondta Volner János.

Áder János pedig azzal, hogy visszaküldte a parlamentnek a plakáttörvényt egyértelművé tette, hogy nem a magyar nemzet köztársasági elnöke, hanem a Fideszé - bírálta az államfőt.

A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényről az Országgyűlés a szerdai ülésnapon szavazott, a javaslat több rendelkezésének elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Kétharmados támogatás azonban egyik rendelkezés sem kapott, így az Országgyűlés csak a törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit fogadta el.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a jogszabályt.