A brit királynő szülinapján a dédunokák elvitték a show-t

II. Erzsébet 91. hivatalos szülinapját ünnepelték a britek.

II. Erzsébet a nyugati világ legrégebb óta regnáló uralkodója, aki 65 éve birtokolja a brit trónt. Szombaton a hagyományos királyi születésnapon azonban mégsem ő volt a főszereplő, hanem dédunokái, akik lenyűgözve figyelték a színpompás Trooping the Colour-t.

Trooping the Colour

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük. A csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

A parádé bár látványos, minden évben szinte ugyanazt a forgatókönyvet játszák végig, így nem csoda, hogy aki sokadik alkalommal vett részt rajta inkább figyelte a hercegi csöppségeket.

[video:https://youtu.be/ZdO4S6vuIdw]