Egy érdekesség Helmut Kohlról

A kancellár esete a keresztény Európával

A Magyar Hírlap megemlékező cikkében arról olvashatunk, hogy Kohl Aggodalom Euró-páért című, 2014-ben megjelent könyvének „recenziójában” Orbán Viktor így fogalmazott:

„Mi itt, Európában mindannyian egy keresztény gyökerű érték- és kultúrközösség részei vagyunk."

Mint a kormánylap rámutat, Helmut Kohl és Antall József szellemi-politikai örököseként Orbán Viktor is azt a hitet vallja, amit az európai egységesülési folyamatot elindító, luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikus, Robert Schumann. 

Ahogyan a magyar kormányfő 2015. október 30-án Budapesten, az „Idők jelei” című vitairat bemutatásakor fogalmazott, „Schumann, aki az egyik atyamesterünk volt, azt mondta, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

Mindezeket figyelembe véve a meglepetés erejével hatott rám Becsey Zsolt, az Orbán-kormány korábbi helyettes államtitkárának, 2004-2009 között a Fidesz Európai parlamenti képviselőjének megemlékezése, aki Facebook oldalán a következő, személyes élmény felelevenítésével búcsúzott Helmut Kohltól:

„Elment Helmut Kohl. Egyszer láttam személyesen, amikor jó tíz éve a dél-kelet-ázsiai cunami után hazafelé tartva bejött az EPP (Európai Néppárt, amelyiknek a Fidesz is tagja – a szerk.) egyik döntő frakcióülésére. Az alkotmány körül volt óriási vita, megszavazzuk-e a kereszténységre való utalás nélkül. (Korábban II. János Pál is levelet írt minden frakciótagnak, hogy ehhez ragaszkodjunk). Nincs fegyelem, Barroso, Pötering frakcióvezető is nehezen tud úrrá lenni a hangulaton, a soros elnök osztrák kancellár csak hallgat. Megszólal a vendég Kohl, mindenki elhallgat, a légy zümmögését is halljuk. Végül a megszavazás mellett érvelt és ez volt a többségi álláspont is: hatalmas presztízse volt még visszavonultan is, ennyit éreztem. Isten nyugosztalja”

A volt kancellár igazságos Európáért tett fáradozásainak elismerése mellett talán nem kegyeletsértő a megállapítás: Helmut Kohl olyan nagy tekintélyű politikus volt, aki egyetlen mondatával elérte, hogy pártja egy történelmi jelentőségű pillanatban feladja ideológiájának keresztény alapját, amihez II. János Pál pápa személyes kérése ellenére csatlakoztak a Fidesz-KDNP képviselői is. 

Isten nyugosztalja Helmut Kohlt, egyúttal tartsuk szem előtt, és értékeljük a jelent a másik nagy európai, az alapító atya Robert Schumann fent már idézett gondolataival: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.