Még mindig nem fizetett egy '56-os emlékévi rendezvényért Schmidt Mária cége

Vélhetően azért, mert azt ellenzéki gondolkodású hazafiak szervezték.

A Magyar Nemzet értesülései szerint még mindig eredménytelenül rohannak a pénzük után a legtöbb látogatót vonzó '56-os emlékprogram szervezői, akik 4,97 millió forintos támogatást nyertek el a pályázaton.

A Magyar Szív-Magyar Szó Alapítvány Székesfehérváron háromnapos programsorozat keretében mutatott be korabeli fegyvereket, ám akkor még nem tudták, hogy nyolc hónappal az esemény lezárulta után is folyamatos kekeckedéssel kell szembenézniük, hogy hozzájussanak az elnyert támogatáshoz.

Már maga a pályáztatás sem ment egyszerűen. Először választ sem kaptak az Emlékbizottságtól, majd elutasították őket, végül pár héttel később mégis odaítélték a kért 4,97 millió forintot.

Kónyi-Kiss Botond, a rendezvény egyik szervezője elmondta a lapnak, hogy már korábban is megrendezték a kiállítást más forrásokból, ezért annak sikerén felbuzdúlva, úgy vélték, hogy érdemes pályázniuk az emlékbizottságnál is.

Mivel a bizottság sokáig vissza sem jelzett, így voltak olyan darabok, amiknek bérleti díját nem merték vállalni a szervezők, így nem is kerültek bemutatásra. Pedig a dokumentumok dátumozása szerint még a rendezvény előtt megszületett az elmarasztaló döntés, ám a bizottság munkatársai úgy tűnik nem igyekeztek időben értesíteni a társaságot erről.

Miután a szervezők nem hagyták annyiban és elkezdtek utánajárni, milyen alapon utasították vissza a pályázatukat, a bizottság úgy döntött, hogy mégis megítéli számukra a pénzt

„tekintettel a programban részt vevők nagy számára és a rendkívül pozitív fogadtatásra”.

A kifizetés azonban azóta is várat magára és hiába próbálnak a dolgok végére járni, a telefonos ügyintézők nem tudnak válaszolni a kérdéseikre, a támogatásokat kezelő közalapítvánnyal pedig nem tudnak közvetlen kapcsolatba lépni.

A dolog pikantériája, hogy a kormánypártokhoz közel álló szervezetek már rég megkapták a jussukat az Emlékévre elkülönített 14,5 milliárd forintból, a fent említett szervezők, azonban erős ellenzéki kötődéssel rendelkeznek. Kónyi-Kiss Botond a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székesfehérvári vezetője, Bencsik János, az alapítvány kuratóriumi elnöke pedig a Jobbikban politizál. Így nem csoda, ha felmerül a kérdés, hogy politikailag diszkriminálják-e a szervezetet vagy valóban ilyen körülményesen és felkészületlenül zajlottak a kifizetések az '56-os emlékév körül.

"Fogadjuk, ígérjük nektek, hogy nem hiába haltatok meg!"

Mottójához hűen - „56 szelleme ma is benned él!" - a rendezvény abszolút a mai emberek világának és igényeinek megfelelően közvetítette a hazánk szabadságáért vállalt elkötelezett harcos hozzáállást. A legkisebb látogatók számára a Magyar Király Szálló előtti tér gyakorlatilag egy interaktív '56-os történelmi játszótérré alakult: három napig telve volt rohangáló gyerekekkel.