Jellemző, hazánkat csak egy helyettes államtitkár képviselte az EU-s klímaegyeztetésen

Makai Martina, az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a tanácsülést követően tudatta: Magyarország a kezdetektől fogva támogatja az új globális egyezmény kialakítását, ezért sajnálattal vette tudomásul az Egyesült Államok kilépési szándékát a párizsi megállapodásból.

A magyar delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy amíg hivatalosan nem zárul le a folyamat, addig az Egyesült Államoknak is teljesítenie kell a tagsággal járó kötelezettségeit.

A kilépés önmagában nem fogja megakasztani a világméretű politikai és gazdasági elköteleződést, hiszen a megállapodás a következő évtizedekre irányt szab a klímaváltozás kezelésében - közölte.

A tagállamok vitáztak az EU emissziókereskedelmi rendszerének hatálya alá nem tartozó ágazatok - a hulladékgazdálkodás, az épületek, a mezőgazdaság és a közlekedés - üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 2021 és 2030 közötti csökkentéséről is.

Makai Martina elmondta, Magyarország számára kiemelten fontos, hogy az eddig elért, az elvárásokat messze meghaladó eredményeit elismerjék a 2020 utáni időszakban.