Kritikus tömeg: az Európa Tanács a menekültek gyors családegyesítését erőlteti

Jönnének az asszonyok, gyermekek. Több millió embert jelentene a családegyesítés.

Muiznieks emlékeztetett, hogy a nemzetközi jog egyértelműen rendelkezik arról, hogy a családegyesítéshez való jog a családi élethez való jog alapvető része, amely

az európai menekültek szempontjából különösen fontos.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló, páneurópai Európa Tanács emberi jogi biztosának véleménye szerint számos európai ország

"igazságtalan és jogellenes" korlátozó intézkedésekkel akadályozza a menekülteket ezen joguk gyakorlásában.

A dokumentumban a biztos kiemeli többek között, hogy egyes tagországokban túl hosszú a várakozási idő, mielőtt kérelmezni lehetne a családegyesítést, a menekültek és a nemzetközi védelemben részesülők bizonyos csoportjai közötti gyakran tapasztalható hátrányos megkülönböztetés, vagy a nemzeti szabályozás túl szűken értelmezi a családtagok fogalmát.

A helyzet orvoslása érdekében az emberi jogi biztos

36 ajánlást fogalmazott meg annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat olyan törvények elfogadásában, amelyekkel megvalósítható a jogszerű családegyesítés.

Az ajánlások elsősorban a családegyesítés gyors és eredményes biztosítására összpontosítanak, sürgetik a családegyesítési eljárások gyakorlati és pénzügyi korlátainak eltávolítását.

A biztos a család meghatározásának kiterjesztését javasolja, és hangsúlyozza a gyermekek védelmének fontosságát.

"A család nélküli élet gyakran jelentős traumát jelent a menekültek számára. Rendkívül fontos, hogy az európai államok tegyenek a menekültek szükségtelen szenvedésének elkerüléséért, segítsék őket abban, hogy családtagjaikkal együtt kezdhessék újra életüket. Ennek biztosítása nemcsak jog, hanem az emberi méltóság kérdése is"

- mondta a biztos.