Nem olyan rég Lázár János még Soros-pénzből zárkóztatta fel a hódmezővásárhelyi romákat

Mai szemmel nézve egy külföldről pénzelt, felforgató ügynökszervezet által működtetett magyarországi mintaprojektnek adott otthont Lázár János még polgármesterként Hódmezővásárhelyen. Csak 2008 és 2012 között több mint 60 millió forint kapott a Soros György által pénzelt Roma Oktatási Alaptól (Roma Education Fund - REF).

Egyébként Lázár János olyan minőségi munkát végzett Soros György szárnyai alatt a roma-integráció érdekében, hogy az amerikai milliárdos, aki egyébként Orbán Viktort is elindította a politikai pályán. Soros 2010-es látogatásakor, miután egyeztetett Orbánnal, nemcsak hogy személyesen találkozott az akkor még kevésbé ismert békési fideszes polgármesterrel, de még külön méltatta is őt az Indexnek adott korabeli interjújában.

"Külön találkoztam Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki nagyon sikeresen dolgozik a roma és a szegény gyerekek integrációján. A hódmezővásárhelyi példa máshol is alkalmazható lenne"

- vélekedett akkor a most magyarországi reneszánszát élő Soros György.

A külföldről finanszírozott REF egyébként valóban jól működött, és ezt Lázár is így látta: "A magyar települések 70-80 százalékán a hódmezővásárhelyi elveket lehetne érvényesíteni! Alapvetően emberi lelkiismeret vagy politikai szándék kérdése. Én integráció ügyében, fölzárkóztatás, esélyteremtés ügyében, a szegények számára a kitörés lehetőségének a megteremtése ügyében azt mondom, hogy ez a Fidesz egyik legfontosabb társadalompolitikai célja."

Az azóta eltelt időszakban csak annyi változott, hogy az Orbán-kormány jobb híján Sorosozásba kezdett, míg a roma-felzárkóztatást olyan nagy kaliberű politikusra bízták, mint Farkas Flórián.