Minek fussunk, ha van autónk?! Mégis korlátozza a Fidesz a futóversenyeket Budapesten

Mindenesetre, a testület 16 kormánypárti igennel, 5 ellenében támogatta a Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A módosítás értelmében egy naptári évben legfeljebb három jelentős forgalomkorlátozással járó, hat kisebb forgalomkorlátozással járó, valamint három forgalomkorlátozással nem járó futó sportesemény kerülhet be a naptártervbe.

A módosítással szigorítják a futóversenyek pályázati feltételeit, illetve - mérlegelve a korábbi évek gyakorlatát, a tapasztalatokat felhasználva - a pályázati eljárás egységesebbé teszik a hatékonyabb ügyintézés érdekében.

Szigorító feltételként jelenik meg, hogy valamennyi szervező pályázat útján kerülhet be a futó sportesemények éves naptártervébe.

Az előterjesztést Kocsis Máté (Fidesz) józsefvárosi polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok javaslatára vette ismét napirendjére a Fővárosi Közgyűlés, amely a múlt szerdán megfelelő számú támogató hiányában még nem fogadta el ezt a rendeletmódosítást.

Már a tömegsporttól is félnek?

A szavazást követően Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője közleményben reagált a futóversenyek korlátozására.

Emlékeztetett, a Közgyűlés június 14-én tárgyalta az előterjesztést, akkor a kormánypárti képviselők hiányos létszáma miatt nem kapta meg a szükséges minősített többséget. A szavazás után Tarlós István félbeszakította az ülést, melynek folytatását szerda reggel 7 órától rendelte el.

„A Fidesz a mai napon váratlanul ismét napirendre vette a korábban többségi támogatás nélkül maradt, a közvélemény és a Jobbik által is által erősen kritizált, tömegsport eseményeket korlátozó javaslatot. Az előterjesztést ezzel a csellel sikerült a Fidesznek elfogadtatnia” - idézte fel Tokody Marcell, aki szerint az eset nagyon hasonló az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülésén tárgyalandó plakáttörvényhez.

A jobbikos politikus szerint, aki minden eszközzel tilt és politikai erejét mások jogainak korlátozására használja fel, az fél. Fél a bukástól, mi több, retteg, hogy elveszíti a hatalmát – tette hozzá.

„A Fidesz félelme jogos, ugyanis a Jobbik jövőre leváltja minden idők legkorruptabb kormányát, akár tetszik ez a kormánypárt képviselőinek és a velük szoros kapcsolatban álló oligarcháknak, akár nem” - olvasható Tokody Marcell közleményében.

Idetartozik, hogy korábban Dúró Dóra figyelmeztetett arra, hogy a KSH adatai szerint az embereknek mindössze 34 százaléka sportol rendszeresen, ám körükben a futás a harmadik legnépszerűbb sport, ezért is érdemes a futósportot támogatni, ezzel több embert ösztönözni az egészségesebb életre. Ezért anyagilag kell támogatni ezeket a versenyeket.

A turizmussal kapcsolatban azt emelte ki, hogy egy-egy versenyre akár ötezer külföldi vendég is érkezik, és jelentősnek nevezte a fővárosban töltött vendégéjszakák utáni bevételt.

S hogy egyszerűbb legyen Tarlós Istvánék dolga, a legerősebb ellenzéki párt képviselője hangsúlyozta, ha arra az autósok részéről igény merülne fel - a Jobbik társadalmi párbeszédet kezdeményezne a szervezőkkel, hogyan lehetne a lezárásokat jobban megszervezni.