Rengeteg pénztől fosztaná meg a kórházakat a kormány

A magánklinikáknak pedig több jutna egy készülő szabályozás alapján.

Mivel Kövér László szerint az egészségügyünk világszínvonalú, így figyelmen kívűl hagyva azt, hogy egy teljes kórházi osztály szakápolói mondtak fel egy élhetőbb élet reményében, vagy hogy az orvosok kénytelenek a szabadságukon is dolgozni, azért, hogy megéljenek valahogy, meg hogy a betegek is túléljenek valahogy, arról nem is beszélve, hogy a statisztikák szerint 32 ezer magyar élete bánja a rossz egészségügyi körülményeket, még inkább megvágnák a kórházak bevételeit.

A 444 értesülése szerint olyan jogszabálytervezet készül az Egészségügyi Államtitkárságon, ami kimondja, hogy 

„az aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény az egynapos ellátást végző járóbetegszakellátást nyújtó egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbeteg háttér biztosításáért térítési díjat nem kérhet”.

Ez azt fedi, hogy az egynapos sebészetektől, akik olyan betegeket operálnak akiket a műtét után nem szükséges 24 órán át megfigyelést tartani, többé nem kérhetnek pénzt a kórházak azért, hogy ellátást nyújtsanak azoknak, akiknél egy ilyen helyen történt műtét után szövődmény lépne fel. 

Törvény kötelezi arra az egynapos sebészeteket, hogy szerződést kössenek egy „aktív fekvőbeteg hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézménnyel”, így a kórházak eddig a szerződésbe belefoglalták, hogy mekkora összegért vállalják ezt a magánklinikák számára. Most az Emmi tervezete ezt megszüntetné és kötelezné őket az ingyen szolgáltatásnyújtásra.

Természetesen töblettámogatás nem járna a kórházaknak, csak a kötelezettség. 

A javaslat továbbá kiterjesztené az egynapos sebészeteken végezhető műtétek körét.

A változtatások szükségességére egyelőre nem tudtak válaszolni az illetékesek, mivel állítólag csak most zárultak le a társadalmi egyeztetések a témában, így a javaslatok összesítése utáni végleges javaslatról fogják értesíteni a sajtót.