Moszkva reagál: komoly erősítések a nyugati katonai körzetben

Oroszország a nyugati stratégiai irányban tökéletesíti csapatainak harci állományát és állomásoztatásuk rendszerét a NATO-tagországok "agresszív" lépései miatt - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, a tárca vezetőségének kihelyezett kalinyingrádi tanácskozásán.

Elmondta, hogy a minisztérium az év végéig mintegy 20 csapategységet hoz létre a nyugati katonai körzetben, amelyek elhelyezéséhez mintegy 40 katonai lakótelep épül. Mindezt az orosz haderő modern fegyverek szállításával hangolja össze. Sojgu elmondta, hogy Oroszország nyugati részén több mint 30 zászlóalj- és századszintű taktikai csoport áll készen a haladéktalan bevetésre. A katonai körzet erői az elmúlt fél év alatt több mint 300 egységnyi fegyverzetet és haditechnikát kaptak. 

Szergej Sojgu szerint "egyes országok" a politikai, információs és gazdasági nyomásgyakorlás mellett igyekeznek a katonai erőt "eszközként felhasználni geopolitikai célok elérése érdekében".

"Nyugati kollégáink ezen lépései a biztonsági rendszer lerombolásához vezetnek a világban, erősítik a kölcsönös bizalmatlanságot, és arra kényszerítenek bennünket, hogy reagáló lépéseket tegyünk"

 - fogalmazott a tábornok.

Sojgu úgy vélekedett, hogy a helyzet Oroszország nyugati határai mentén romló tendenciát mutat a NATO fokozódó kelet-európai katonai aktivitása, infrastruktúrájának fejlesztése miatt. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség a balti államokban és Lengyelországban négy többnemzetiségű zászlóaljat hozott létre, amelyek összlétszáma 5 ezer fő. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok folytatja a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek kiépítését.

A TASZSZ beszámolója szerint egyébként a Sojgut szállító repülőgépet a Kalinyingrádból Moszkvában visszatérőben is a NATO katonai gépei kísérték a Balti-tenger semleges vizei fölött. Ezt ezúttal jelentős távolságról tették, nem próbálva közeledni hozzá. Az orosz légi konvojhoz visszafelé Szu-34-es vadászbombázók is csatlakoztak.

A TASZSZ a nap folyamán korábban azt jelentette, hogy a Kalinyingrádba tartó orosz védelmi miniszter gépét ugyanott a NATO egy F-16-os vadászgépe megkísérelte megközelíteni, de azt "elűzte" egy orosz Szu-27-es vadászgép. Sojgu gépét az orosz haditengerészet Szu-27-esei kísérték, ezek egyike szállt a Sojgut szállító repülő és az F-16-os közé.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
sss
2019. július 22. | 15:06
Egyre több ilyen esetre lehet számítani a tömeges betelepítés miatt.
1
sss
2019. július 22. | 14:14
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.