Az amerikaiak megint kizavartak a légtérből egy szír vadászgépet

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők harci gépe a légtér elhagyására kényszerített egy szíriai Szu-22-es vadászbombázót, amely a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásait támadta - számolt be a szerdán a CNN amerikai hírtelevízió jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az incidens kedden, Tabka város környékén történt 55 kilométerre nyugatra az Iszlám Állam rakkai fellegvárától. Ez volt az első eset azóta, hogy június 18-án az amerikai légierő F/A-18 Hornet (Lódarázs) típusú vadászgépe lelőtt egy szíriai Szu-22-est.

A hírtévé értesülése szerint a koalíció úgy ítélte meg, hogy a szíriai vadászbombázó az SDF állásait támadja. A koalíciós vadászgép jelezte, hogy gépe felfegyverzett, majd figyelmeztető manővert tett. A Szu-22-es ezt követően megváltoztatta repülési irányát és elhagyta a légteret - számoltak be a CNN forrásai.

A szíriai hadsereg egy másik helyszínen, az ország délkeleti részén, a fővárostól, Damaszkusztól 75 kilométerre, Bir-Kaszab település térségében támadást indított a szélsőségesek állásai ellen. Sikerült elfoglalniuk egy magaslatot, ahonnan a térséget ellenőrzésük alatt tarthatják. Bir-Kaszabtól vezet az út Dumeir városához, Damaszkusz környékén, ahol a szíriai légierő egyik támaszpontja található.

A Daily Star című libanoni lap arról számolt be, hogy a térségben jelentős erőket mozgósítottak, kormánycsapatokat, valamint a damaszkuszi rendszer oldalán harcoló síita fegyvereseket. Az alakulatokat páncélosok és a légierő is támogatja. A harcok az Irakkal és Jordániával határos területeken folynak at-Tanf határátkelőhely közelében.

A térség többnyire az Egyesült Államok és szövetségeseik által támogatott, felfegyverzett ellenzék ellenőrzése alatt áll. At-Tanfban egy kiképző központ is van, ahol amerikai és brit különleges egységek is vannak.

Forrás
MTI