Az amerikaiak megint kizavartak a légtérből egy szír vadászgépet

Szaporodó ellentétek.

Az incidens kedden, Tabka város környékén történt 55 kilométerre nyugatra az Iszlám Állam rakkai fellegvárától. Ez volt az első eset azóta, hogy június 18-án az amerikai légierő F/A-18 Hornet (Lódarázs) típusú vadászgépe lelőtt egy szíriai Szu-22-est.

A hírtévé értesülése szerint a koalíció úgy ítélte meg, hogy a szíriai vadászbombázó az SDF állásait támadja. A koalíciós vadászgép jelezte, hogy gépe felfegyverzett, majd figyelmeztető manővert tett. A Szu-22-es ezt követően megváltoztatta repülési irányát és elhagyta a légteret - számoltak be a CNN forrásai.

A szíriai hadsereg egy másik helyszínen, az ország délkeleti részén, a fővárostól, Damaszkusztól 75 kilométerre, Bir-Kaszab település térségében támadást indított a szélsőségesek állásai ellen. Sikerült elfoglalniuk egy magaslatot, ahonnan a térséget ellenőrzésük alatt tarthatják. Bir-Kaszabtól vezet az út Dumeir városához, Damaszkusz környékén, ahol a szíriai légierő egyik támaszpontja található.

A Daily Star című libanoni lap arról számolt be, hogy a térségben jelentős erőket mozgósítottak, kormánycsapatokat, valamint a damaszkuszi rendszer oldalán harcoló síita fegyvereseket. Az alakulatokat páncélosok és a légierő is támogatja. A harcok az Irakkal és Jordániával határos területeken folynak at-Tanf határátkelőhely közelében.

A térség többnyire az Egyesült Államok és szövetségeseik által támogatott, felfegyverzett ellenzék ellenőrzése alatt áll. At-Tanfban egy kiképző központ is van, ahol amerikai és brit különleges egységek is vannak.