Lehet, hogy találtak egy tizedik bolygót a Naprendszerben

Egyelőre csak következtetnek a létezésére.

Mielőtt kommentháború törne ki, azért írjuk azt, hogy a tizedik bolygóról lehet szó, mert 2016 januárjában egy kutatócsoport felfedezte, hogy létezik egy Neptunusz-méretű bolygó a Plútónál is messzebb, így elvileg az a kilencedik.

A Space.com mutatja be, hogy találtak egy újabb bolygójelöltet, de közvetlenül egyelőre még nem sikerült megfigyelni azt. A kutatók a Kuiper-öv jeges objektumaira gyakorolt hatásából következtetnek a létezésére. Főleg az utal a jelenlétére, hogy a Naphoz képest döntött pálya masszív égitestre utal, amelynek gravitációs mezője képes torzítani a közeli objektumok keringését. A megfigyelők szerint erre egy bolygó jelenléte lehet a magyarázat, aminek tömege a Föld és a Mars közé tehető.

Az is érdekes, hogy tizedik bolygóra utaló jelek szinte ugyanolyanok, mint a kilencediket bizonyítani hivatott felfedezések, de kizártnak tartják, hogy a kettő egy és ugyanaz lenne. A kilencedik tízszer akkora mint a Föld és körülbelül 500-700 csillagászati egységre van tőlünk, a mostani nagyjából 100 csillagászati egységen belül lehet.

(A címlapfotó illusztráció a tizedik bolygóról, fotó: Heather Roper / LPL)