Többen meghaltak egy kettős merényletben Pakisztánban

24 halott, 70 sebesült.

A két detonáció - mintegy három perc különbséggel egymást követően - helyi idő szerint fél 6-kor következett be a Kurram törzsi régió székhelyén, Paracsinar központjában található egyik forgalmas piacon, ahol a helyiek éppen vásároltak - közölte Ikrám Ullah Hán, a regionális közigazgatás vezetője az EFE spanyol hírügynökséggel. 

"A biztonsági erők bekerítették a területet, a kórházakban rendkívüli állapotot hirdettek ki" - tájékoztatta a hírügynökséget a regionális közigazgatás szóvivője, Golám Hán, aki hozzátette, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet az elkövetkezendő órákban.

A mostani támadás már a második, amelyet három nappal az iszlám böjti hónap (ramadán) végét jelző ünnep, a böjt megtörése (íd al-fitr) vége előtt követtek el Pakisztánban. Elkövetését egyelőre senki sem vállalta magára.

Az első merényletet helyi idő szerint péntek reggel hajtották végre: az öngyilkos támadó felrobbantotta magát gépkocsijában a délnyugat-pakisztáni Kvetta városában. A merényletben legalább 11 ember - köztük négy rendőr - meghalt, és 25 megsebesült. A támadó a kvettai rendőrség főfelügyelőjének hivatalánál röpítette levegőbe gépkocsiját, miután megállították ellenőrzésre.

A merénylet elkövetését a fő pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-e-Talibán Pakisztán nevű szervezet egyik szakadár csoportja, a Dzsamaat ul-Ahrár, és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. Paracsinar és környéke a múltban a síiták és a szunniták közötti felekezeti villongások helyszíne volt. A törzsi területek közül Kurram az egyetlen, amelyet többségében síiták laknak.

A térségben több véres merényletet követtek el idén. Március végén 22-en vesztették életüket, és többtucatnyian sebesültek meg egy merényletben, amelyet a Paracsinarban található, nők számára fenntartott mecset ellen követtek el a pakisztáni tálibok egy autóba rejtett pokolgéppel. Januárban ugyanez a csoport egy piacon hajtott végre pokolgépes támadást, amely 21 ember életét követelte.

A pakisztáni tálibok korábban Észak-Vazirisztán tartománynak csaknem a teljes területét ellenőrzésük alatt tartották, a biztonsági erők azonban 2014 júniusában hadjáratot indítottak ellenük, s a tartomány nagy részéről kiűzték őket, jelentős részüket a szomszédos Afganisztánba.

A február első felében elkövetett, mintegy 130 ember életét követelő merényleteket követően a pakisztáni hadsereg a Viszály felszámolása néven hirdetett hadműveletet az országban tevékenykedő szélsőségesek és lázadók ellen.

Frissítés: 24 ember vesztette életét.