2017. 06. 24. 10:36
MTI

Fél óra után megsértették a tűzszünetet Ukrajnában

Már fél órával életbe lépése után megsértette szombaton a tűzszünetet az ukrán hadsereg - legalábbis ezt adta hírül az oroszbarát DAN hírügynökség forrásként Donyeck városának vezetésére hivatkozva.

A tűszünetnek hivatalosan szombaton 0 óra 0 perckor kellett életbe lépnie. A donyecki közlés szerint 30 perc elteltével az ukrán hadsereg harckocsikkal és ágyúkkal tüzet nyitott, amellyel csak egy órával később hagyott fel - írta a DAN.   

Az ukrán fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport és a szemben álló ukrán felek képviselői e hét szerdán Minszkben állapodtak meg abban, hogy péntek éjféltől újabb tűzszünet lép életbe a kelet-ukrajnai térségben az aratások idejére, és, hogy a fegyvereknek egészen augusztus 31-ig hallgatniuk kell.

Kijev egyébként közvetlenül nem folytat tárgyalásokat a szakadárokkal, akiket hivatalosan terroristáknak minősített, csakis a kontaktcsoporton keresztül.

A több mint három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok. Az utóbbi hetekben kimondottan feszültté vált a helyzet, mindkét fél nehézfegyverek bevetésével és lakott területek tüzérségi támadásával vádolta egymást.