Rendet vágna a Jobbik a vagyonvédelemben

A legnagyobb ellenzéki párt a szakszervezetekkel történő párbeszéd-sorozat újabb eseményén a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetségének vezetőivel folytatott konstruktív egyeztetéseket. A hazai magánbiztonsági ágazatban mintegy 3400 cég, s majdnem 100 ezer ember tevékenykedik.

Ander Balázs, a Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportjának vezetője szerint a feketemunka által keményen sújtott, ezermilliárd forint éves forgalommal bíró vagyonvédelmi terület bevételeinek 40 százalékát közbeszerzések útján nyerik el a sok esetben politikai alapon kiválasztott cégek. Hatalmas és jórészt adófizetői forintokból feltöltött húsosfazékról van szó, amelynek környékén szabadon garázdálkodhatnak a kedvezményezett fővállalkozók gyanús alvállalkozói. Miközben a cégháló csúcsán milliárdos extraprofit képződik, a piramis alján, az egyszerű dolgozóknál, a személy- és vagyonőri munkát végző biztonsági őröknél viszont sokszor komoly munkaügyi visszásságok fordulnak elő. A kormányzatnak nem érdeke, hogy transzparens és munkavállaló-barát viszonyokat teremtsen. Ezért a nemzeti együttműködés rendszere úgy rázza le magáról a magánbiztonsági szféra dolgozóinak problémáit, mint kutya a vizet.

A Jobbik választási győzelme után, széleskörű szakmai tárgyalásokat követően, tiszta, átlátható viszonyokat teremtene ezen a területen is. Ander Balázs közleményében leszögezte, a kieső, ellopott, elcsalt bevételeket visszajuttatnák a magyar költségvetésbe, a készenlétre vonatkozó és a munkavállalókat egyéb módon hátrányosan érintő előírások újraszabályozásával pedig enyhítenének a dolgozók terhein.