Éheztette a kutyáit, mehet a rácsok mögé

Ez is megtörtént: letöltendőt szabott ki a bíróság állatkínzásért.

Jobb lesz azoknak a szerencsétlen kutyáknak, ha az őt éheztető gazdája rácsok mögé vonul? Nyilván nem. Ami megtörtént, megtörtént. Az MTI hírének, miszerint

"állatkínzás miatt jogerősen hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék egy mázai férfit, aki elhanyagolta a kutyái gondozását"

szimbolikus jelentősége is van, hiszen éppen az elmúlt napokban kapott - szerencsére -  nagy nyilvánosságot az állatkínzás elleni küzdelem. Végre valaki nem úszta meg a kínzást, végre valaki börtönbe vonul egy ilyen bűncselekmény miatt.

Féleértés ne essék, ez nem káröröm, vagy egyáltalán bármilyen öröm részemről amiatt, hogy most ez a bizonyos ember sittre kerül (nyilván nem is sajnálom), de talán egy lépést tesz a társadalom abba az irányba, hogy tudatosuljon mindenkiben: rohadtul nem szép dolog állatokat kínozni, ráadásul börtön járhat érte. 

A bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a most elítélt férfi a mázai házánál egy hatéves kaukázusi keverék kutyát és egy tíz hónapos keverék kölyökkutyát is tartott. Miután 2014 februárjában a kutyái nélkül elköltözött az ingatlanból, nem gondoskodott az állatok felügyeletéről, megfelelő etetéséről, ellenőrzéséről. Az ebeket egy ismeretlen személy mintegy két hétig csak egy, legfeljebb két alkalommal minimális mennyiségű száraz kutyatáppal látta el. Később a vádlott szomszédjai etették és itatták a kutyákat.

"A kaukázusi keverék kutya a szomszédok által biztosított élelem nagy részét elette a kölyök elől, ezért a kisebb eb kórosan lesoványodott. A szomszédok állatorvost hívtak, miután az életveszélyes állapotba került kölyökkutya átmászott az udvarukba"

- tette hozzá a szóvivő.