A Kopaszkutya rendezője otthagyja a Nemzeti Kulturális Alapot

Levélben üzent Balog Zoltánnak.

Levelet írt Szomjas György filmrendező Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. A filmes szakember így mondott le a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottsági tagságáról - számolt be a Népszava.

A levélben kifejtette: amikor a bizottság tagja lett, a Filmművészet Kollégiumának több tagjával elhatározták, megpróbálják visszahozni a rövidfilmeket az NKA által támogatott projektek közé, visszaállítva ezzel a hagyományos gyakorlatot.

Több intézmény is támogatta a törekvésüket, ám ennek ellenére sem sikerült keresztül vinni az elképzelésüket.

Az NKA Bizottság 2017-es munkatervébe ugyan bekerült, hogy pályázatot írnak ki rövid játékfilmekre, animációs, illetve dokumentumfilmek készítésére, ám a szakminisztériumnál lezajlott májusi egyeztetés után világossá vált:

a vezető álláspont szerint a rövidfilmes pályázat kiírására nincs szükség.

Ez után Szomjas György igyekezett felvenni a kapcsolatot Balog Zoltánnal, mindhiába. A Filmművészet Kollégiuma következő ülésén is a pályázat mellett kardoskodott, ám az NKA Bizottsága június 14-én leszavazta a kezdeményezést.

Szomjas azt írta, hogy korábban gyakran formálisnak érezte a Bizottság működését, ezúttal azonban az ellenkező végletet tapasztalja: felülbíráltak egy többszörösen megerősített kollégiumi határozatot, durván beavatkozva egy szakma belügyeibe.

"Mivel ezzel a magatartással, illetve a konkrét döntéssel nem értek egyet, az NKA Bizottságának tagságáról lemondok"

- írta levelében Szomjas.