Vége a dalnak? - Becsődölt az Országos Roma Önkormányzat

Közel egymilliárdos adósságot sikerült felhalmozniuk.

A portál úgy tudja, egy független könyvvizsgáló cég 2011-ig visszamenőleg egy átfogó pénzügyi ellenőrzést végzett a cigány szervezetnél, és

a 2016-os évre vonatkozóan olyan mértékű szabálytalanságokat és adósságokat tárt fel, ami miatt működésképtelenné vált a szervezet.

A hihetetlen mértékű adósságállomány annak ellenére gyűlt össze, hogy a "Híd a munka világába" fantázianevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly karácsonykor elengedett (vagyis a hiányt az adófizetők pénzéből fizette ki - a szerk.), és a maradék 300 millió forintra pedig egy havi 7 millió forintos törlesztő részlettel részletfizetési megállapodást kötöttek.

Múlt héten, az Országgyűlés rendkívül ülésnapján Varga Mihály nemzetgazdasági  miniszter Teleki László szocialista képviselő kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy az ORÖ eddig határidőre és rendszeresen fizetette a részleteket, és a futamidő végén, 2017 decemberében kell a hiányzó tartozást egy összegben visszafizetniük.

A RomNet-nek szerdán több képviselő is úgy nyilatkozott, hogy Balogh János csütörtökön 12 órára egy rendkívüli tájékoztatóra hívta össze a szervezet 46 képviselőjét az ORÖ Dohány utcai székházába.

Tudomásk szerint azért, mert a könyvvizsgáló által feltárt, összesen 930 millió forintos adósság miatt az önkormányzat fizetésképtelenné vált, és az elnök a hivatalvezetővel bejelenti a csődöt.

A portál korábban többször is beszámolt arról, hogy Hegedüs István leváltásával Farkas Flórián korábbi elnök, romaügyi miniszterelnöki biztos szándéka az volt, hogy feloszlassa az ORÖ-t, és ezért bízta rá a Lungo Dromos képviselők tiltakozása ellenére az elnöki tisztséget a baloldali kötődésű MCF elnökére, Balogh Jánosra.

A Nemzeti Választási Bizottság korábbi közlése szerint abban az esetben, ha az Országos Roma Önkormányzat feloszlatja önmagát, akkor időközi választás kell kiírni, de a választás költségeit a szervezetnek kell állnia, amely közel egymilliárd forint is lehet. Viszont ha csődöt jelent a szervezet, akkor egy pénzügyi gondnok felügyelete mellett tovább működik a hivatal, hogy a törvényben meghatározott alapkötelezettségeit el tudja látni.

A RomNet-et több képviselő is arról tájékoztatta a napokban, hogy Farkas Flóriánhoz kötődő képviselők, és az ORÖ intézményeinek vezetői a miniszterelnöki biztos megbízásából azzal keresték meg a megyében élő roma vezetőket és képviselőket, hogy támogassák az ORÖ feloszlatását és álljanak át a Lungo Drom újraválasztott elnökéhez.

Frissítés: cáfolnak a cigányok

Az Országos Roma Önkormányzat határozottan visszautasítja azon, sajtóban megjelent hamis állítást, mely szerint az önkormányzat csődöt jelentene. Valótlan minden olyan állítás, amely szerint az Országos Roma Önkormányzat csődöt jelentene. Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait, és ezután is határidőre és rendszeresen eleget tesz tartozásai rendezésének. A hamis állításokat tevő, botrányt kelteni szándékozó személyekkel ellentétben az Országos Roma Önkormányzat vezetése továbbra is a kiegyensúlyozott és zavartalan működésben érdekelt.