A pszichológusok nem kérnek a kormányjavaslatból

Nem akarnak kamarába tömörülni. 

A rendezvényen a minisztérium részéről csak Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár vett rész, akinek viszont nem volt hozzáfűzni valója a beszélgetéshez. A 444 beszámolója szerint több kérdést is intéztek hozzá, de ő kikötötte, hogy csak megfigyelőként van jelen az eseményen.

A tervezet szerint a pszichológus kamarára azért lenne szükség, hogy kiszűrjék az álpszichológus kuruzslókat. A kamara legnagyobb lobbistái Bagdy Emőke, aki jó kapcsolatot ápol Balogh Zoltánnal, és lánya Császár-Nagy Noémi, aki szerződésben is áll a tárcával.

Az EMMI a kérdésben még online nemzeti konzultációt is indít, hogy kikérje a társadalom véleményét. Ám a pszichológusok szerint a kérdések irányítottak, ez mondjuk nem meglepő, ismervén a kormány korábbi nemzeti konzultációit.

A rendezvényen résztvevő pszichológusok többsége szerint a legnagyobb baj a kamarával, hogy nem tevékenység, hanem diploma szerint fogná össze a tagokat, márpedig az alapdiploma megszerzése után rengeteg út áll a pszichológusok előtt, amik merőben más tevékenységi körbe tartoznak.

A klinikai szakpszichológusok járnának a legrosszabbul egy ilyen kamara létrehozásával, mivel hosszú lobbizás eredményeként néhány éve csatlakozhattak a Magyar Orvosi Kamarához, ahol tagságukat elveszíthetik egy pszichológusi kamarába való átlépéssel.