Nővérhiány miatt zár be a szegedi kórház egy részlege

Nem csak a munkaerőhiány okoz gondot, hanem a rendszert is át kellene alakítani.

Június végén újabb kórházi osztály zár be, mégpedig a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege- írja a hvg.hu.

Az osztály szeptemberig biztosan szünetel, mivel nincs elég szakdolgozó, aki elláthatná a 30-40 ágyas beteggondozást. A geriátriai osztályon olyan betegek fekszenek, akiket nem lehet haza küldeni, mivel otthoni ápolásuk megoldhatatlan lenne.

Az ilyen osztályokon, köznyelvben használatos megnevezése szerint, az elfekvőkön folyó munka talán a legkimerítőbb a nővérek számára.

2016 elején Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy meg kell teremteni az átmenetet az egészségügy és a szociális ellátás között, mivel

"rengeteg kórházi ágyon fekszenek olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Mindez úgy, hogy a bennfekvések indoklásához számos labor- és egyéb vizsgálatokat végeztetnek az intézmények."

Ez ellen pedig tenni kell valamit, hiszen Európában egyedülálló, hogy nincs kapcsolat a két rendszer között. Tavaly év elején még arról is szó volt, hogy az idősotthoni ellátást is kétszintűvé kellene tenni, amelyben helyet kapnának a szakgondozásra szorulók is.

A terveket azonban nem sikerült megvalósítani, bár előterjesztés készült, de végül nem tárgyalta a kormány. Most a szegedi példa mutatja, hogy a probléma nem oldódott meg, és talán felnyitja a kormányzat szemét, hogy az alkotmányellenes ellenzéki ellehetetlenítés helyett foglalkozhatnának az egészségügy és a szociális ellátórendszerek helyzetével is.