Megjelent a Pride beharangozó videója

A Pride szeretne kordonok nélkül vonulni, de erre nem sok esély van.

A Budapest Pride köré szerveződött rendezvénysorozat június 30-án, pénteken startol, és a július 9-ig, vasárnapig fog tartani. A Pride keretében kerül sor a budapestiek többségének idegeit borzoló szokásos felvonulásra is, amely révén általában a fél várost lezárják, ez pedig alaposan felborítja a városban élők közlekedését.

A Pride szóvivője néhány nappal ezelőtt arról beszélt a 24.hu-nak, hogy szeretnék visszaállítani a 2006 előtti helyzetet, amikor kordonok nélkül vonulhattak a résztvevők. Szerinte ugyanis a kordonok korlátozzák a gyülekezési jogukat, mert a rendezvényhez nem lehet szabadon csatlakozni, illetve nem lehet azt elhagyni.

„Ez sérti alkotmányos jogainkat. Lehet azon vitatkozni, hogy a biztonság felülírja ezeket a jogokat, de azt gondolom, létezik költséghatékonyabb és az alkotmányos jogainkat kevésbé sértő megoldás is”

- mondta a portálnak Karlik Cintia.

Nem valószínű azonban, hogy a rendőrség eltekintene a kordonoktól, főleg mivel az esetleges atrocitásokat a szélsőliberális szúnyogpártok, mint a Pride menetére toborzó Momentum is, politikai célokra használhatná fel.

Németországban kampánytémát csináltak a homoszexuálisok házasságának kérdéséből

A migrációtól fuldokló Németországban lényegében a belpolitikai csatározások központi témájává vált a homoszexuálisok házassága. Angela Merkel német kancellár és szocialista színekben induló kihívója, Martin Schulz egymásra licitált a témában, míg végül belehajszolták a törvényhozást abba, hogy pénteken a német Bundestag igent mondjon az "Ehe für Alle" (Házasság mindenkinek) törvényre.

Eközben már a Pride szervezői pénteken egy beharangozó videót is megjelentettek.

„Te mit szólnál, ha engedélyt kéne kérned másoktól ahhoz, hogy önmagad lehess?”

- teszik fel a kérdést. Ezt megelőzően három kérdés köré épül a rövid videó:

„Megkérhetem itt a barátnőm kezét?” – kérdezi egy önbizalmával küszködő férfi egy étteremben.

„Bemehetek én is a női mosdóba?” – őrlődik magában egy fiatal nő egy szórakozóhely férfi és női mosdója előtt.

„Kaphatnánk mi is egy családi jegyet?” – kérdezi egy kisfiú a Füvészkert pénztáránál.

A videó végén pedig elcsattan egy csók is két férfi között.