Trump már Dél-Koreának is nekiment

Hogy is van az a kereskedelmi többlet?

A megbeszélés a Fehér Házban volt. Mun májusban lett Dél-Korea elnöke, és első külföldi útja Washingtonba vezetett. Látogatása csütörtökön kezdődött, amikor a két államfő feleségük társaságában együtt vacsorázott ugyancsak a Fehér Házban.

Trump pénteken azzal fenyegetőzött, hogy "összetépi" azt az öt évre szóló kereskedelmi egyezményt, amelyet még elődje, Barack Obama hozott tető alá Szöullal. Rámutatott arra, hogy az amerikai kereskedelmi deficit Dél-Korea viszonylatában a 2011-es 13,2 milliárd dollárról 2016-ra 27,6 milliárdra duzzadt, és mint mondta, "ez így nem mehet tovább".

"Ebben a pillanatban is új megállapodáson munkálkodik mindkét fél, amelynek végkifejlete nagyon eltér majd a jelenleg érvényes szerződéstől, ám amely mindkét fél számára még mindig jó lesz" - mondta Trump, és felvetette, hogy Dél-Korea alaszkai földgáz vásárlásával csökkenthetné kereskedelmi többletét. Mun nem beszélt tárgyalás kereskedelmi részéről, csak annyit mondott, hogy "nagyon tisztességes vitát folytattak kölcsönös érdeklődésre számot tartó" ügyekről, köztük Észak-Koreáról.

Utóbbiról Trump úgy fogalmazott, hogy az Észak-Korea jelentette atomfegyverveszélyt illetően Munnal "számos lehetőség" megvitatásának folyamatában vannak. Trump közölte, hogy a "stratégiai türelemnek" vége, és az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program "határozott válaszért" kiált.
Mindkét fél értésre adta, hogy céljuk teljesen felszámolni Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramját.

Trump a heves kereskedelmi vita ellenére a találkozó után azt mondta, hogy országa kapcsolata Észak-Koreával - mint fogalmazott - "nagyon, nagyon szoros", személyes viszonya pedig Munnal "nagyon, nagyon jó".

Mun dél-koreai látogatásra hívta meg Trumpot az idei évre szólón. Az invitálást az amerikai elnök elfogadta.