Iránytű: A Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója

Helyben a baloldalt tartják erősebbnek a választók.

A kutatás, amely a pénteki Magyar Nemzetben jelent meg, azt is részletezi, hogy az MSZP-t 8 százalék, egy esetleges baloldali összefogást és az LMP-t 2-2 százalék tekinti legfőbb kihívónak. A megkérdezettek 28 százaléka nem tud vagy nem akar választ adni az erre vonatkozó kérdésre, míg 17 százalék érzi azt, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad.

A választók relatív többsége – 45 százaléka – tartja úgy, hogy az ellenzéki pártok közül egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson a Jobbiknak lenne több szavazója, és csak harmaduk gondol erősebbnek egy lehetséges baloldali összefogást. A választók 21 százaléka nem tudja megítélni a kérdést, 2 százalék pedig megtagadta a választ.

Az Iránytű más adatokat kapott akkor, amikor a helyi erőviszonyokra kérdezett rá. A választók 38 százaléka úgy vélekedik, hogy a lakóhely szerinti településen inkább a baloldali pártok szavazói vannak többen, míg 30 százalék gondolja azt, hogy a Jobbik szavazói. Továbbá 8 százalék szerint körülbelül ugyanannyian lehetnek, 23 százalék nem tudta megítélni.

A szerdai Magyar Nemzetben megjelent Iránytű-kutatás szerint kevesebb mint egy évvel a választás előtt még mindig őrzi első helyét a Fidesz-KDNP. A Jobbik valamelyest erősödött, továbbra is magabiztosan a második helyet foglalja el, többi ellenzéki párt messze elmarad tőle.