Hongkongban eddig példátlan katonai díszszemlét tekintett meg a kínai elnök

Egyre kevésbé érvényesül az "egy Kína, két rendszer" elv.

A 3000 katonát és jelentős haditechnikát felvonultató, az AFP francia hírügynökség szerint erőfitogtatásnak tűnő parádé előtt néhány órával engedték szabadon a volt brit gyarmaton azokat az ellenzékieket, akiket szerdán este vettek őrizetbe egy tüntetésen. Amiatt tiltakoztak - és várhatók is még tüntetések az ünnepségek alatt -, hogy egyre kevésbé érvényesül az "egy Kína, két rendszer" elv, ami azt jelenti, hogy az 1997-es visszatérés után a Nagy-Britanniával kötött szerződés szerint Pekingnek 50 évig szavatolnia kell Hongkong autonómiáját.

A kínai külügyminisztérium azonban pénteken kinyilvánította, hogy a britekkel kötött megállapodásnak immár nincs semmi gyakorlati jelentősége, a szerződés csupán történelmi dokumentum, amely többé nem kötelezi Kínát. 

"Most, hogy már húsz éve visszatért Hongkong az anyaország ölelő karjaiba, a kínai-brit közös nyilatkozat nem kötelezi semmire Pekinget Hongkong vonatkozásában. Az Egyesült Királyságnak nincs szuverenitása Hongkong felett, sem hatalma kormányozni, sem pedig felügyelni Hongkongot, miután átadta" - mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, Lu Kang. 

A sarkalatos közlés egy nappal azután történt, hogy Nagy-Britannia külügyminiszteri nyilatkozatban  megerősítette elkötelezettségét a megállapodás iránt, és Boris Johnson kinyilvánította reményét, hogy Hongkong tovább halad a demokrácia felé.  

Hongkongban 8-10 ezer fős helyőrség állomásozik, kizárólag a kontinentális Kínából származó katonákból áll. Jelenléte szinte észrevétlen 1997 óta, noha kezdettől fogva kényes kérdés volt a helyi társadalomban. 

Az évfordulós ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések között rendezik meg. Kilencezer rendőr vigyáz arra, hogy a hongkongi lakosságnak az a része, amely elítéli Peking egyre nagyobb befolyását a volt brit gyarmat belügyeibe, ne okozzon zavart. Két méter magas, vízzel megtöltött tartályok alkotta fallal vették körbe a konferencia- és kiállítási központot és azt a két szállodát, amelyben Hszi Csin-ping és felesége megszáll. A városban több utat lezártak a közforgalom előtt. A helyőrséggel ellentétben a rendőrség tagjainak zöme hongkongi.

Az AFP úgy tudja, hogy a szerdán őrizetbe vett ellenzékieket annak hatására engedték szabadon, hogy azzal fenyegetőztek: a szabadságukat korlátozó intézkedést megtámadják a legfelsőbb bíróságon. A rendőrség közölte, hogy nem indítottak ellenük eljárást.

Letartóztattak viszont három embert, mert Peking-ellenes jelmondatokat firkáltak több közlekedési táblára.