Tíz pontban összegyűjtöttük, hogy milyennek láttuk Párizst

Megnéztük.

1. Az Eiffel-torony legyen az alap

Franciaország és Párizs jelképét semmiképp nem szabad kihagyni a látnivalók közül, sőt, érdemes ezzel kezdeni. Megérkezés után rögtön kerestük a város fölé magasodó tornyot, de sajnos hiába. A 324 méteres összmagasság sem elegendő ahhoz, hogy bárhonnan látható legyen, de ha már a belváros környékén jársz, észreveszed.

A Mars-mező hangulata nehezen átadható írásban, egyszer mindenkinek el kell töltenie egy kis időt a torony mögötti (előtti?) mezőn. Biztos, hogy néhány percenként rád próbálnak sózni pár szuvenírt és pezsgőt, de akkor is megéri.

Az Eiffel-torony teteje a másik alapja a párizsi kirándulásnak, ahonnan nemcsak az egész város látható be, hanem jóval távolabbi területek is. Az első emelet 58, a második 116, a harmadik 276 méter magasan van. Feljutni a turistatömeg miatt nagyjából két óra, lépcsőn ennél is több. Simán megéri a belépő árát, hogy Európa egyik csúcsán legyél.

2. Készülj fel az órákon át tartó várakozásra

Ahogy fent is írtuk, rengeteg a turista a városban, a világ egyik legkedveltebb célpontjáról beszélünk. Bárhova is szeretnél be/feljutni órákat kell várnod. A Notre-Dame székesegyháznál is, a toronynál is, Versaillesben is, Disneylandben is, tényleg, szinte mindenhol. A kivétel mindig erősíti a szabályt, például a hadtörténeti múzeumnál (Musée de l'Armée) – ahol egyébként a világ legnagyobb fegyvergyűjteménye van – egyáltalán nem kellett várakoznunk a bejutásra.

3. Az igazi francia hangulat a kis utcákban van, nem a látnivalóknál

A kedvelt célpontoknál elsősorban a világ legkülönbözőbb nemzetiségű embereivel találkozhatunk, valamint a szuvenírárusokkal. Ha csak egy pillanatra is szeretnénk érezni, hogy milyen az ország fővárosának igazi, franciás lüktetése, térjünk be néhány órára a városban elrejtett szűk kis utcákba. A bolt előtt sülő grillcsirke, dizájnzöldséges, francia pékség. Vidám, kedves, az itthoninál jóval közvetlenebb emberek. Szinte rögtön beszippant az életet imádó hangulat.

4. Disneyland nagyon király hely, de egy nap nem elég hozzá

Aki Franciaországban jár, semmiképp ne hagyja ki a világ egyik legnagyobb vidámparkját. Iszonyatosan nagy területen építették (és bővítik a mai napig) Disneylandet. Már a bejutásnál is komoly sorra számíthatunk (ezen lehet enyhíteni, ha nyitás környékén érkezünk), ha pedig bármire fel akarunk ülni, 35-50-90 perces várakozási idő van. Nagyon jól kitalálták, hogy kiírják a játékok bejáratához, hogy nagyjából mennyi ideig tart amíg sorra kerülünk, de azért ez nem feltétlenül pontos. A 25 percből simán 60 lett. Két park van, így érdemes két napra bontani Disneyland bejárását.

Az egész hely atmoszférája elképesztő – nyilván annak, aki szereti a Disney filmjeit és meséit. Egyből felismered a helyszínek és a zenék alapján, hogy épp milyen tematikájú környéken jársz, így a wow-faktor akkor is erős, ha nem jutsz fel végül semmire.

5. Nyitott, közvetlen franciák

Az utazás előtt megfordult a fejünkben párszor, hogy a magas terrorfenyegetettség miatt feszültség uralkodik a városban. Ez egyáltalán nem igaz. Amennyit ott tartózkodásunk alatt tapasztaltunk, az derült ki, hogy az itthoninál fényévekkel vidámabbak a franciák, a bolti eladó kedvesebben mosolyog, a metrón udvariasabbak egymással az emberek, kevés feszült vagy szomorú tekintettel találkozni, pedig a szállás távolsága miatt alaposan bejártuk a külvárost is.

A hazai hírekkel ellentétben nem a feszültség, a félelem, vagy a rettegés uralkodik a városban, nem a hanyatló nyugat egyik bástyáját láttuk, hanem egy lüktető, a mindennapjait vidáman és magabiztosan élő nagyvárost, ahol az idegenekkel szemben is nyitott, befogadó emberek élnek.

6. Nem magyar pénztárcának való vidék

Mi nem tudtunk találni olcsónak mondható boltot, sem a külvárosban, sem befelé. Egy fél literes kóla, egy csomag sonka, vagy egy szendvics minimum kétszer, de inkább háromszor annyiba kerül egy átlagos boltban is, mint itthon. Ha a belvárosba mész turistáskodni, inkább vigyél magaddal szendvicset, mert az ottani árak még durvábban magasabban vannak, mint az élelmiszerboltokban. A mekis sajtburger is többe kerül.

7. Ne hagyd ki a Champs-Élysées hangulatát

Az Eiffel-torony után a város második leglátványosabb helye szerintünk. A Diadalív monumentális, óriási, döbbenetesen nagy. A Champs-Élysées maga a Nyugat-Európa szívében dübörgő élet. A budapesti Andrássy út, vagy a Váci utca maximum a kistestvére lehet. Azt sem hagyhatjuk ki a történetből, hogy az egész környék elképesztő luxust sugároz. A legnagyobb divatmárkák boltjai vannak itt, köztük Mercedes autószalonnal, aztán egy méregdrága kávézó, vegyítve a Diadalív által sugárzott nagysággal és történelemmel.

8. Mindenképp hajókázz a Szajnán

Elengedhetetlen kelléke a párizsi városnézésnek. Megfizethető áron egy órás sétahajózás a fővárost kettészelő folyón bármilyen sétánál jobban megmutatja Párizst. Hamar rájövünk, hogy a Szajna két partja meglepően hasonlóan van kiépítve a budapesti Duna-parthoz.

9. Bagett

Ezt különösebben nem is kell magyarázni. Ha Franciaországban jársz, enned kell bagettet és kész. Keress egy igazi francia pékséget Párizs szívében és meglepően olcsón vásárolhatsz fél- vagy egy méteres bagettet. Nem fogsz csalódni.

10. Ne hagyd ki a vidéket

Ezt össze is lehet kapcsolni az igazi francia életérzéssel és a belvárossal. Számos filmben láthattuk, hogy milyen fantasztikusak a kis francia falvak, a tökéletesen rendben tartott házaikban éldegélő emberekkel. Nincs más teendő, mint felszállni egy járatra, utazni másfél órát, leszállni egy random faluban, és nézelődni. Egyből eszünkbe fog jutni az összes olyan film, ahol ezt a hangulatot próbálták megidézni.

(fotók: Alfahír)