Olyan súlyos vádakat kapott, hogy védekezni sem mer a Fidesz

Nincs feljelentés, nincs átláthatóság, nincs semmi, csak esztelen tagadás.

Csütörtökön számoltunk be arról a 24.hu nyomán, hogy arányosan leosztva a Fidesz a Jobbik költségeinek mindössze 58 százalékából képes volt véghez vinni 2010-es plakátkampányát, magyarul a jelenlegi kormánypárt sokkal nagyobb haszonélvezője volt Simicska kedvezményeinek, mint most a fideszes támadások alatt álló Jobbik. Felmerült továbbá egy olyan gyanú is, hogy mintegy 1300 plakátot számla nélkül intéztek, ami adócsalásnak minősülhet – ezt pedig már nem nehéz tovább gondolni addig, hogy ebben az esetben a Fidesz választási győzelme is csaláson alapult.

Németh Szilárd tagad

Pénteki sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ügyre reagálva mindent tagadott. Azt mondta, az újságcikkben megjelent információk hazugságok, melyek az - alkotmányellenesnek tűnő - új plakáttörvény kicsinálására törekednek, de ők mindent törvényesen végeztek a kampányok során. A politikus azt mondta, minden lényegi információt vizsgált az Állami Számvevőszék (ÁSZ), majd ezek a Magyar Közlönyben is megjelentek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz 2010-ben kapott-e kedvezményeket Simicskától, azt mondta: ők piaci áron rendeltek (a nagy tételért járó kedvezmény is piaci árnak minősül), de szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy az árak 50-60 százalékot emelkedhettek 2010 óta.

Az Alfahír azon kérdésére, hogyha minden hazugság ami most a sajtóban terjed, és amire a Jobbik délelőtt már külön sajtótájékoztatón is reagált teljes elszámolást és nyilvánosságot követelve, akkor a Fidesz megteszi-e a szükséges jogi lépéseket, azaz felejelentik-e a lapot,

a fideszes politikus azt mondta, nem szeretnének feljelentést tenni, mert nem az a dolguk.

Arra a kérdésünkre, hogy a Jobbikhoz hasonlóan egyértelműen, látványosan és könnyen elérhetően nyilvánosságra hozzák-e a kérdésessé vált 2010-es és 2014-es kampányadatokat, nemleges válasz érkezett, mondván, a Közlönyben anno minden szükséges információ megjelent.

„Aki úgy érzi, hogy itt valami nincs rendben, annak meg kell tenni a bejelentést, vagy feljelentést”

- zárta rövidre a transzparenciát a frakcióvezető-helyettes.

Nem akarnak perekbe keveredni

Mivel a Fidesz a súlyos vádak ellenére sem feljelentést nem akar tenni, sem a kampányadatokat nem tervezi jobbikos mintára nyilvánosságra hozni, Németh Szilárdnak szegeztük a kérdést, hogy

Miért nem akarják megvédeni magukat?

De a kommunikációs síkon magát előszeretettel harciasnak és bátornak beállító kormánypárt politikusa saját védelmüket kielégítőnek látta abban, hogy ő kiáll az újságírók elé, és a maga módján válaszol a kérdésekre.

„Nem akarunk perekbe belekeveredni”.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a 2010-es és 2014-es plakátkampány felelőse Kubatov Gábor pártigazgató volt-e, aki korábbi megkeresésünkre nem volt hajlandó adatokat elárulni a plakátokról. Németh Szilárd azt mondta, nem tudja, hogy pontosan milyen posztban volt Kubatov, azonban elismerte, hogy

„aktív szerepet játszott” a kampányban.

Csütörtökön a Fidesz kampánya körüli botrány kirobbanása után elmaradt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos Kormányinfó nevű sajtótájékoztatója is. Úgy tudjuk, a Fidesz-frakciónál válságtanácskozást tartottak a plakátkampány körüli hírek miatt, és ezért nem volt Kormányinfó sem. Németh sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a válságstábról szóló értesülésünket, mindössze annyit mondott, hogy ő nem hallott ilyenről, pedig – szerinte - hasonlóan fontos esetben szoktak neki szólni.