Megkezdődik a gimnáziumok leépítése?

„Megítélésünk szerint a szakképzésbe lépők számát növelhetné egy (…) kötelező jellegű felvételi rendszer, valamint a gimnáziumi keretszámok fokozatos korlátozásának bevezetése” – olvasható egy a Magyar Nemzet birtokába került, tavaly decemberi háttéranyagban, amit az NGM készített. A nem a nyilvánosságnak szánt dokumentum több ponton is a Parragh László által vezetett MKIK álláspontját tükrözi. Az elnök sokak fölháborodását vívta ki, amikor arról beszélt: óriási hiba, hogy nem záratnak be gimnáziumokat - írta a polgári lap.

A helyzet megoldására több javaslatot is tesz a háttéranyag. Például a gimnáziumba és szakgimnáziumba jelentkezők részére kötelezően előírnának központi írásbeli felvételi vizsgát, továbbá minimális bejutási pontszámküszöböt is.

A 2018/2019-es tanévtől kezdve fokozatosan bevezetnék a szűkülő keretszámokat.

Az kétségtelen, hogy hazánkban munkaerőhiány van, ami abból is adódik, hogy az a szakember, akinek van rá lehetősége, inkább külföldön kamatoztatná a tudását - a magyarországi bérek többszörösét megkeresve.

Másrészt, azért van abban is valami kellemetlen kádárizmus, hogy a XXI. század második évtizedének második felében is, a robotika, a hightech-forradalom előestéjén még mindig ott tartunk, hogy zárjuk be a gimnáziumokat.

Az NGM lapunkkal megosztott álláspontja:

"A baloldali-liberális kormányzással szemben, amikor a szakképzés leépült és elvesztette presztízsét, a kormány célja a szakképzés folyamatos fejlesztése és minél vonzóbbá tétele. A jelen munkaerő-piaci helyzetben a jó szakmaválasztás biztosíthatja a fiatalok jövőbeni elhelyezkedését. A középfokú oktatásba történő belépéskor - ahogy eddig is - most is szabadon választhatnak képzési formát a diákok. A Magyar nemzetben említett „háttéranyag” a jövőbeni javaslatainknak nem képezi az alapját."