Ha Európa nem is, Orbán ott van Erdogan mellett

Budapest Ankara oldalán áll a Törökországot bíráló EU-országokkal ellentétben.

A török napilapok beszámoltak arról, hogy Orbán Viktort Binali Yildirim török kormányfő és Tayyip Erdogan török elnök is barátságos fogadtatásban részesítette. A jó kedélyű találkozók hangulatát az újságcikkek fényképfelvételekkel támasztották alá.

A fő kormánypárti napilap, a Sabah hangsúlyozta: a magyar vezetés szerint Törökország védte és védi meg a menekültáradattól Európát, amelynek ezért szüksége van Ankarára. 

Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai török népszavazással elindult alkotmánymódosítás az elkövetkező időszakban sikerrel zárul, és ez még inkább megerősíti Törökországot Európa védelmében - emelte ki az újság.

A Sabah nyomatékosította: Yildirim köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek azért, hogy Magyarország a tavaly július 15-ei katonai puccskísérlet éjszakáján "igaz barátként" támogatásáról biztosította a török kormányt.

Az azóta eltelt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.