Állítólag jövőre már tényleg elindul az elektronikus jegyrendszer Budapesten

Nem kapkodják el: évek óta tart a szerencsétlenkedés a jegyrendszer ügyében. Is.

Többszöri csúszás után a nyár végén elkezdik telepíteni Budapesten a beléptetőkapukat, az elsőt a Deák Ferenc téri metróállomásra helyezik el, valamint telepítik az érvényesítő készülékeket a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásán – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Magyarul ez még mindig csak teszt: a BKK ugyanis a Közvágóhídnál teszteli majd éles környezetben a beléptetőkapuk működését és az eszközök háttérrendszerekkel való kommunikációját.

Akit érdekel az elektronikus jegyszendszer mondakör többi részlete, kattintson ide, ide, ideide, de legfőképpen ide.

A folytatásban véglegesítik a kártyakibocsátás részleteit, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése – addig az utazók nyitott kapukkal találkoznak majd. A rendszer indulása 2018 elejétől fokozatosan várható.

Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és jegyeket felváltja majd egy műanyag BKK-kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet majd bérletet társítani, és azt használni az utazáshoz. A papíralapú jegyek az utazási kártya megfelelő elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak.

Mint az kevésbé ismert, a Jobbik már 2011-ben szorgalmazta az elektronikus jegyrendszer bevezetését, ám a Fidesz belső harcai miatt évek óta csúszik a program.