Padlón a német nemzetiek - Rég nem látott mélyponton az AfD támogatottsága

Vissza a startmezőre.

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a szélsőjobboldalinak tartott alakulat lehet a harmadik legerősebb német párt a Bundestagban, és a regionális választási sikereik miatt sokan már Angela Merkel esélyes kihívóit látták bennük, ám az elmúlt egy-másfél év belső vitái, vezetői válságai és kizárási botrányai úgy tűnik megtették a hatásukat.

Az Unser Mitteleuropa szerint ugyanis a hajdan szebb napokat látott pártra mindössze 7 százalék voksolna egy most vasárnapi választáson, ami a formáció számára visszatérés a 2015-ös mélyponthoz.

A többi párt támogatottsága ugyanakkor nem sokban változott az elmúlt időszakban: Angela Merkel kancellár pártja, a kereszténydemokrata CDU továbbra is vezet 39 százalékkal, ami komoly eredménynek számít a melegházasság teljes mellszélességgel való támogatása után.

A szociáldemokratáknál továbbra is tart a Schulz-hatás, őket 24 százalék támogatná.

A Zöldek és a szélsőbalosok támogatottságában nem mutatkozott számottevő elmozdulás.

Házasodhatnak a melegek Németországban

Angela Merkel hétfőn, a Brigitte női magazin berlini rendezvényén ment neki eddigi véleményének, ami szerint azonos neműek között nem jöhet létre házasság, ugyanis az kizárólag egy férfi és egy nő között létrejövő kötelék. Ennek ellenére kedden úgy döntött, hogy az általa vezetett CDU/CSU képviselőit felmenti a frakciófegyelem alól, és hagyja, hogy mindenki lelkiismerete szerint szavazzon ebben a kérdésben.