53 korrupt határrendészt kapcsoltak le Záhonynál

A záhonyi határrendészeti kirendeltség ötvenhárom határrendésze ellen emeltek vádat.

Keresztes Imre azt írta, a határrendészeket az előnyért hivatali helyzettel visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolják.

A vádirati tényállás szerint a záhonyi közúti határátkelőhelyen útlevélkezelői szolgálatot ellátók rendszeresen kértek és fogadtak el jogtalan előnyként eurót a Magyarország területéről kilépő külföldi állampolgároktól.

A határon átkelni szándékozók az útlevelükben helyezték el a pénzt, és úgy adták át a fülkében tartózkodó határrendészeknek. Az okmányból kivéve a férfiak az alsónadrágjukban, a nők a melltartójukban rejtették el az összeget.

A jogtalan előny mértéke változó volt: alkalmanként 20-400 euró. A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével fejenként összesen 70 és 2660 euró közötti összegeket szereztek meg.

A határrendészek esetenként kötelességüket is megszegték, a vonatkozó szabályoktól eltérően nem intézkedtek túlsúlyos rakomány, úti okmány érvényességének lejárta vagy túltartózkodás esetén.

A főhatárrendészek közül többen tisztában voltak azzal, hogy az útlevélkezelők pénzt kértek és fogadtak el. Az összegből ők is részesedést kaptak.

A vádirat 48 vádpontja 453 rendbeli cselekményt tartalmaz, ebből 342-t tettesként, 34-et társtettesként, míg 77-et bűnsegédként követtek el. A legtöbb bűncselekménnyel vádolt határrendész 30 cselekményben érintett. A vádlottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük - hangsúlyozta a KNYF vezetője.

A minősített vesztegetés kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a vádlottak terhére ezen bűncselekmény mellett részben alapeseti vesztegetés róható.

Kezdetben huszonhatan előzetes letartóztatásban voltak. A kényszerintézkedést legkésőbb kilenc hónap elteltével lakhelyelhagyási tilalommá enyhítette a bíróság, jelenleg valamennyi vádlott szabadlábon védekezik - olvasható a közleményben.