Szóvá tette, hogy elengedték az erőszaktevőt, kirúgták az állásából

Főnöke nem igazán díjazta alkalmazottja videóüzenetét.

Bezzeg ebben az országban, bezzeg abban az országban. Nekünk, magyaroknak érthető módon Ausztria az egyik ilyen "bezzegország". Közel is van, közös múltunk is van, meg sokkal jobban élnek, mint mi. Hogy azért ott sem minden fenékig tejfel, (nyilván sehol sem az) arról egy Patrick nevű fiatalember esete is tanúskodik.

Ez a Patrick egy Facebookra feltöltött videóüzenetben kifogásolta, hogy szabadon engedték azt a 17 éves afgán férfit, aki a Dunasziget Fesztiválon megerőszakolt egy osztrák lányt. Cikkünk megjelenéséig a posztot 2580-an osztották meg, és nem kerülte el főnöke figyelmét sem. Aki történetesen a szociáldemokrata párt, az SPÖ szimpatizánsa, és nem volt rest azonnal kirúgni az általa vezetett szállítmányozási cégtől Patrickot.

Az ügy hamar nagypolitikai hullámokat vert nyugati szomszédunknál, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz Christian Strache az irodájában fogadta Patrickot. Az eseményről Facebook oldalán is beszámolt.

Az FPÖ első embere elfogadhtatlannak tartja, hogy egy családapát pártpolitikai okokból megpróbálnak elhallgattatni, és véleménye miatt még utcára is kerül. Strache világossá tette, hogy az FPÖ minden támogatást megad Patricknak.

Aztán újabb ívet adott a történetnek, hogy Christian Kern kancellár, egyben az SPÖ elnöke ugyancsak fogadta irodájában a fiatalembert.  

A szociáldemokrata politikus világossá tette, hogy osztja Patrick értetlenségét amiatt, hogy az afgán erőszaktevőt elengedték. Úgy fogalmazott,

"Patrik egy kritikus kérdést tett fel, amit őszintén szólva én is feltettem volna. Azt, hogy ő emiatt elveszítette az állását, abszolút érthetetlen és egyértelműen túllő minden határon." 

Kern szerint valami rosszul működik Ausztriában, ha valaki nem mondhatja el nyíltan a véleményét.

Két kérdés merült fel bennem:

1. Hová jutna az az ország, ahol nem a képesség, az alkalmasság, hanem a közéleti témában kinyilvánított vélemények határoznák meg, hogy ki hol dolgozik?

2. Ha itthon egy Fidesz-szimpatizáns cégvezető kirúgná politikai véleménye miatt egy alkalmazottját, vajon Orbán Viktor fogadná-e az illetőt, és ki merné-e mondani, hogy valami rosszul működik Magyarországon, ha valaki nem mondhatja el nyíltan a véleményét?